
Pieczony kalafior z ciecierzycą oryginalnie powstał jako baza do sałatki, jednak nigdy tam nie trafił, ponieważ został pochłonięty jako przekąska z kremowym sosem z awokado. Kolejnym razem zjedliśmy go z domowymi chlebkami naan (również ze wspomnianym sosem). Dziś będę go robić ponownie i planuję powtórkę z chlebkami, ale nigdy nie wiadomo czy ostatecznie nie zrobię z niego po prostu curry 😉
Kalafiora zapiekłam razem z liśćmi zainspirowana szałem na chipsy z jarmużu. I choć nie wyszły tak chrupiące, to i tak były bardzo smaczne.
Pieczony kalafior z ciecierzycą, kuminem, kolendrą i wędzoną papryką z kremowym sosem z awokado nie tylko wspaniale smakuje, ale dostarcza naszym organizmom wielu cennych minerałów, witamin, białka, dobrych tłuszczy.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …
Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i ricottą
sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i ricottą. zdrowa, pyszna i kolorowa
Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą
Hej wariaty! Oto szybki przepis na pieczone bataty. Serwuję je z bombowymi dodatkami: granatem, awokado, kolendrą i serem feta. Prawdziwa …
Maślane puree ziemniaczane i grillowana sałatka Cezara
Pamiętacie tekst z dzieciństwa „mięso zjedz, ziemniaki zostaw”. Ojj tutaj będzie na odwrót, bo mięsa nie będzie nawet kęsa!Drogie dzieciaczki, …