
Ho ho ho! Mam nadzieję, że Mikołajki mieliście udane, buty były wypastowane, a w nich mnóstwo czekolady! Jest to piękna tradycja, ale trochę zastanawiające, że Mikołajowi tak się chce przychodzić 2,5 tygodnia przed Świętami, ale nie narzekam, bo czekolada zawsze mile widziana???? Żeby podziękować i trochę się mu odwdzięczyć, przygotowałam dla niego pierniczki orkiszowe, które od razu nadają się do jedzenia, choć póki co są chrupiące i dość twarde, ale mam nadzieję, do świąt zmiękną i nabiorą charakteru.
Największe w takich przygotowaniach przedświątecznych jest zadbanie o odpowiednią atmosferę: dużo przyjemniej rozwałkowywać ciasto gdy ma się widok na choinkę, a z głośników dobiegają przyjemne dźwięki kolęd. Całe szczęście we Francji zupełnie normalne jest strojenie drzewka już na początku grudnia i mogę się nim trochę nacieszyć, bo dziewiętnastego grudnia jadę już do Polski!
Pierniczki zrobiłam z mąki orkiszowej i bez cukru, ale nie dlatego, że mam obsesję, bo z przyjemnością zjem normalne pierogi czy uszka, słodki makowiec czy jeszcze słodszy sernik, ale z kilku innych powodów:
- nie mam zwykłej mąki pszennej,
- nie lubię za słodkich ciastek, plus jak mają być polukrowane, trochę cukru jeszcze dojdzie
- znam sporo osób, które nie mają w domu cukru ???? i może też będą miały ochotę je zrobić.
Ponieważ użyłam mąkę orkiszową białą (typu 650), pierniczki smakują co najmniej tak samo dobrze, jak te ze zwykłej, w końcu orkisz to mniej zmodyfikowany, pradawny kuzyn pszenicy. Plus zdrowszy i łatwiej strawny.
Część pierniczków trafiło na choinkę, część oblałam czekoladą, żeby móc się nimi cieszyć już dziś, a większość będzie sobie czekać w pudełeczkach, aż je udekoruję przed Świętami.
Uwaga: pierniki powinny zmięknąć w 2 tygodnie i z każdym dniem będą coraz lepsze. Gdyby nie chciały mięknąć, można postawić w wilgotnym pomieszczeniu lub zamknąć w puszce z przekrojonym jabłkiem. Dekorowanie lukrem lub czekoladą też trochę pomoże.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
rolada piernikowa z gruszką i czekoladą
Chciałam upiec tradycyjny piernik, ale było już za późno. Z kolei od dawna marzyła mi się czekoladowa rolada z gruszką …
Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami
Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami
Likier słony karmel
Przygotowanie tego przepisu zajęło mi trochę czasu, bo zastanawiałam się czy chcę mieć Wasze kace na sumieniu. Czas na świąteczne …
Szarlotka z gruszkami i budyniem
„Dziś są Twoje imieeeniinyy” – powitałam babcię Ulę nucąc znany szlagier Rynkowskiego. A następnie zaserwowałam szarlotkę, którą piekę już od...