Pierniczki orkiszowe z miodem bez cukru

32 min
24 porcji
117 kcal
Pierniczki orkiszowe z miodem bez cukru
✍️ Opis autora:

Ho ho ho! Mam nadzieję, że Mikołajki mieliście udane, buty były wypastowane, a w nich mnóstwo czekolady! Jest to piękna tradycja, ale trochę zastanawiające, że Mikołajowi tak się chce przychodzić 2,5 tygodnia przed Świętami, ale nie narzekam, bo czekolada zawsze mile widziana???? Żeby podziękować i trochę się mu odwdzięczyć, przygotowałam dla niego pierniczki orkiszowe, które od razu nadają się do jedzenia, choć póki co są chrupiące i dość twarde, ale mam nadzieję, do świąt zmiękną i nabiorą charakteru.

Największe w takich przygotowaniach przedświątecznych jest zadbanie o odpowiednią atmosferę: dużo przyjemniej rozwałkowywać ciasto gdy ma się widok na choinkę, a z głośników dobiegają przyjemne dźwięki kolęd. Całe szczęście we Francji zupełnie normalne jest strojenie drzewka już na początku grudnia i mogę się nim trochę nacieszyć, bo dziewiętnastego grudnia jadę już do Polski!

Pierniczki zrobiłam z mąki orkiszowej i bez cukru, ale nie dlatego, że mam obsesję, bo z przyjemnością zjem normalne pierogi czy uszka, słodki makowiec czy jeszcze słodszy sernik, ale z kilku innych powodów:

  • nie mam zwykłej mąki pszennej,
  • nie lubię za słodkich ciastek, plus jak mają być polukrowane, trochę cukru jeszcze dojdzie
  • znam sporo osób, które nie mają w domu cukru ???? i może też będą miały ochotę je zrobić.

Ponieważ użyłam mąkę orkiszową białą (typu 650), pierniczki smakują co najmniej tak samo dobrze, jak te ze zwykłej, w końcu orkisz to mniej zmodyfikowany, pradawny kuzyn pszenicy. Plus zdrowszy i łatwiej strawny.

Część pierniczków trafiło na choinkę, część oblałam czekoladą, żeby móc się nimi cieszyć już dziś, a większość będzie sobie czekać w pudełeczkach, aż je udekoruję przed Świętami.

Uwaga: pierniki powinny zmięknąć w 2 tygodnie i z każdym dniem będą coraz lepsze. Gdyby nie chciały mięknąć, można postawić w wilgotnym pomieszczeniu lub zamknąć w puszce z przekrojonym jabłkiem. Dekorowanie lukrem lub czekoladą też trochę pomoże.

Pierniczki orkiszowe z miodem – wegetariańskie, bez cukru i bezglutenowe świąteczne ciasteczka, które zachwycą miłośników zdrowych słodkości. Przygotowane z mąki orkiszowej, miodu i aromatycznych przypraw piernikowych, gotowe w zaledwie 32 minuty. Miód dodaje naturalnej słodyczy, a mąka orkiszowa zapewnia wartości odżywcze i lekkostrawność. Idealne na świąteczny podwieczorek lub jako słodka przekąska. Podawaj z kubkiem ciepłej herbaty lub kawy dla pełni przyjemności.
20 min
Przygotowanie
12 min
Gotowanie
32 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 24 porcji 10x
/10 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/10
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

rolada piernikowa z gruszką i czekoladą
🥛 Wegetariańska

rolada piernikowa z gruszką i czekoladą

Chciałam upiec tradycyjny piernik, ale było już za późno. Z kolei od dawna marzyła mi się czekoladowa rolada z gruszką …

42 min
6
550
Z
Zielonysrodek.pl
Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami
🥛 Wegetariańska

Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami

Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami

30 min
25
126
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Likier słony karmel
🥛 Wegetariańska

Likier słony karmel

Przygotowanie tego przepisu zajęło mi trochę czasu, bo zastanawiałam się czy chcę mieć Wasze kace na sumieniu. Czas na świąteczne …

10 min
10
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Szarlotka z gruszkami i budyniem
🥛 Wegetariańska

Szarlotka z gruszkami i budyniem

„Dziś są Twoje imieeeniinyy” – powitałam babcię Ulę nucąc znany szlagier Rynkowskiego. A następnie zaserwowałam szarlotkę, którą piekę już od...

115 min
8
624
B
Burczymiwbrzuchu.pl