Długie, włókniste i kwaśne jak cytryna. Pojawiają się na straganach na krótką chwilę i przez moment piętrzą się całymi stosami w cenie 3 złotych za kilogram. Dlatego z łodygami rabarbaru nie ma żartów, trzeba korzystać z nich całymi garściami.
Kiedy tylko rabarbar pojawi się w warzywniaku, przynoszę go do domu niemal codziennie i każdy wieczór kończę piekąc szybki, rabarbarowy placek. To jedno z tych ciast, które robi się w kilka minut łącząc suche składniki z mokrymi – nie może się nie udać i nie może zająć więcej niż piętnaście minut w kuchni. Wystarczy miska, dwie lewe ręce, trochę mąki, cukru i kawałek marcepanu, który zawsze trzymam gdzieś w lodówce. Możecie użyć gotowej, specjalnej masy marcepanowej, ale równie dobrze możecie po prostu rozkruszyć w palcach kilka marcepanowy…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …