
Placki bananowe to taka zdrowsza wersja popularnych pancakes’ów amerykańskich, które zawładnęły moim sercem. Jem je naprawdę często, ponieważ są bardzo proste w przygotowaniu i potrzebne są tylko 3 składniki: banany, płatki owsiane i jajka.
Chciałabym wytłumaczyć, dlaczego warto jeść płatki owsiane:
Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów. Przy tym zawierają:
- najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%) i to tego najlepszego jakościowo;
- najwięcej tłuszczy z wszystkich zbóż (7%), w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe;
- najwięcej błonnika (11%), którego korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! błonnik obniża cholesterol, zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, dobrze wpływa na mikroflorę w jelicie, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za odporność organizmu; dla porównania w mące pszennej białej jest niecałe 3%;
- oraz wapń, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.
A czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich, czy błyskawicznych?
W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.
Kilka wskazówek, jak zrobić okrągłe, równe i wyrośnięte placki bananowe:
- patelnia musi być dość dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, żeby palić ciasto, w razie wątpliwości, jak powinny wyglądać placki podczas pieczenia, patrz na zdjęcie powyżej i filmik,
- banany lepiej jak są mniej dojrzałe niż za bardzo, bo inaczej jest w nich za dużo cukru i się placki przypalą
- ciasto nie może być za gęste, jeśli jest dodaj trochę jogurtu bądź mleka,
- ciasto najłatwiej nałożyć łyżką do lodów: dzięki temu równomiernie się rozlewa i tworzy równe koło,
- odwrócić, zanim góra się zetnie,
- nie przypiekać, bo opadną,
- i najważniejsze: dużo ćwiczyć !
UWAGA: dostaję czasem uwagi, że placki łatwo się przypalają. Jeśli tak się dzieje, to znaczy, że temperatura patelni jest za wysoka używamy zbyt dojrzałe banany i jest w nich za dużo cukru. Placki mają lepszą konsystencję z mniej dojrzałych bananów. Placki odwracamy, zanim góra zdąży się ściąć! W razie wątpliwości patrz załączony filmik
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.
tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie
Ostatnio robiliśmy labneh i wielu z was temat bardzo zaintrygował i jestem ciekawa, czy ktoś faktycznie go zrobił i jak …
ciasto migdałowe z morelami i malinami. bez mąki
Ciasto migdałowe pojawiało się na moim stole od kilku dobrych tygodni (a może nawet miesięcy?). Była wersja z rabarbarem i …