Wiem, że placki z młodych ziemniaków to łamanie pewnego kulinarnego tabu. W zasadzie młodych ziemniaków nie używa się do tego celu – są zbyt wodniste, mają zbyt mało skrobi. Znane i lubiane w całej Polsce placki ziemniaczane powstają z ziemniaków zbieranych jesienią.
W moim rodzinnym domu placki z młodych ziemniaków funkcjonowały jednak od kiedy pamiętam na prawach wiosennego lub letniego obiadu. Poza tym, do dziś są uważane za rodzaj rarytasu! Są mięciutkie w środku chociaż chrupiące na brzegach. Są delikatne, niemal słodkawe. Kremowe w środku. Są pyszne.
Jak to się dzieje? – otóż, moja mama dodaje do nich bardzo dużo jajek i bardzo mało mąki. Mieszkając na wsi i mając codzienny, nieograniczony dostęp do naprawdę najlepszych jajek można pozwolić sobie na t…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Stromboli, czyli rolowana pizza na kaszy manny
Stromboli, czyli włoska pizza rolowana, idealna na podróż, do pracy czy do szkoły, gdyż świetnie smakuje nie tylko na ciepło. …
Kalafior zapiekany z serem
Soczysty kalafior, aromatyczne przyprawy i ciągnący się ser... przepyszne danie! Kalafior zapiekany z serem to połączenie idealne. Osobiście najba...
Pomidorowe risotto z bakłażanem
Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …
tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
Tarta z bakłażanem cukinią i pomidorem. Pyszne maślane ciasto.