
Często nie mogę uwierzyć, jak wspaniałym wynalazkiem jest weekendowe śniadanie. Co by się nie działo, zawsze można znaleźć 30 minut, żeby przygotować coś bardziej wyjątkowego niż np. jajecznica. Nie powiem, jajecznica jest super, ale co powiecie na rozpływające się w ustach placuszki z ricotty z pieczoną brzoskwinią? Czy ktoś mógłby nimi pogardzić?
Odkąd pamiętam wszelkie pancakesy były moimi ulubionymi śniadaniami. Polane syropem klonowy, z owocami lub nawet z boczkiem. Mam do nich słabość, bo są śliczne i okrągłe. A jak wiadomo okrągłe jedzenie ma dużo witaminy O, odpowiedzialnej za szczęście. Fakt.
Dlatego jak zjemy te placuszki z ricotty będziemy cały dzień zadowoleni;)
Pieczona ricotta nabiera fantastycznej konsystencji, leciutko się topi i robi się odrobinę gumowata, choć ciągle jest bardzo delikatna. Do tego rozpływa się w ustach i świetnie się łączy z owocami.
Z kolei brzoskwinia upieczona na maśle (które lekko się skarmelizowało) jest mistrzostwem świata. Muszę dalej poeksperymentować z tym duetem i zrobić np. lody z ricotty z pieczoną brzoskwinią. Jakieś inne pomysły?
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.
tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie
Ostatnio robiliśmy labneh i wielu z was temat bardzo zaintrygował i jestem ciekawa, czy ktoś faktycznie go zrobił i jak …
ciasto migdałowe z morelami i malinami. bez mąki
Ciasto migdałowe pojawiało się na moim stole od kilku dobrych tygodni (a może nawet miesięcy?). Była wersja z rabarbarem i …