Płatki owsiane zdominowały zawartość śniadaniowych misek wielu Polaków. Są jednak na sklepowych półkach również inne rodzaje płatków, po które warto sięgnąć. Dzisiaj na śniadaniu królowały u mnie płatki jęczmienne. Ich przygotowanie jest identycznie jak owsianych, ale delikatnie się od nich różnią, dlatego warto dla odmiany po nie sięgnąć. Płatki jęczmienne to po owsianych najpopularniejsze nieprzetworzone płatki (tak wynika z moich obserwacji). W dużych marketach mamy do wyboru nie tylko różne firmy, ale również, tak samo jak w przypadku owsianych, wersję normalną („górskie”), jak i błyskawiczne. Ja zachęcam do wybierania tych pierwszych.
Jakie mleko i czy dosładzać?
Zaserwowałem sobie płatki jęczmienne na śniadanie, tak więc są one na słodko (uwielbiam …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Owsianka orzechowo – cynamonowa
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Twarożek z tofu bananowo – czekoladowy
Kolejne szaleństwo z tofu na słodko, tym razem twarożek z tofu o smaku bananowo - czekoladowym. Przypomnę tylko, że produkt …
Pasta pomidorowa z soczewicą
Pasta pomidorowa z soczewicą, czyli szybki pomysł na pastę kanapkową, ze składników które zazwyczaj są domu. Świetnie smakuje na chlebie, …
Tofucznica ze szczypiorkiem
Tofucznica to danie dziecinnie proste w przygotowaniu, które zaskakuje delikatnością i możliwością dodatku wielu przypraw.