Podpłomyki, czyli płaskie chlebki, są z nami od dawien dawna. Za granicą można je spotkać pod nazwą „flatbread”. Można powiedzieć, że jest to idealne, kryzysowe pieczywo, ponieważ do ich wykonania nie potrzeba nam drożdży, piekarnika ani dużo czasu. Klasycznie podpłomyki robi się bez proszku do pieczenia, ale ja jednak wolę, gdy moje wypieki są pulchne. Tak więc dzisiaj zaproponuję Ci mój ulubiony przepis na podpłomyki z patelni.
Czym są podpłomyki?
W skrócie jest to płaskie, bardzo proste do zrobienia pieczywo. Prosty, bardzo prymitywny wypiek, bez użycia drożdży. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że jest to… uproszczona wersja chlebów naan, które zresztą są bardzo popularne u mnie na blogu.
Z czym podawać podpłomyki?
Odpowiedź jest je…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Twarożek z tofu bananowo – czekoladowy
Kolejne szaleństwo z tofu na słodko, tym razem twarożek z tofu o smaku bananowo - czekoladowym. Przypomnę tylko, że produkt …
Pasta pomidorowa z soczewicą
Pasta pomidorowa z soczewicą, czyli szybki pomysł na pastę kanapkową, ze składników które zazwyczaj są domu. Świetnie smakuje na chlebie, …
Tofucznica ze szczypiorkiem
Tofucznica to danie dziecinnie proste w przygotowaniu, które zaskakuje delikatnością i możliwością dodatku wielu przypraw.
Chleb na zakwasie żytnim (wegański)
Chrupiąca skórka, oraz miękkie, często wypełnione nasionami i pestkami, wnętrze. Chleb na zakwasie żytnim nie jest wcale taki trudny w …