Mój romans ze zdrowymi słodyczami z bakalii i suszonych owoców trwa. Co kilka dni wyjmuję blender i próbuję nowych połączeń orzechów i owoców, z których lepię małe pralinki i zamykam je w szczelnym słoiku. Mogą stać tam ponad dwa tygodnie, ale moje zawsze kończą się po kilku dniach.
Do takich pralinek nie potrzeba żadnego dodatku cukru ani innych wypełniaczy. Wystarczy w blenderze zmielić orzechy na orzechową mąkę, następnie dodać suszone owoce i jedną lub dwie łyżki przefiltrowanej wody – po chwili miksowania powstaje idealnie kleista masa, którą wystarczy uformować w małe kuleczki. Ja swoje pralinki zabieram do pracy i przekąszam w chwilach napadu głodu, zjedzone z kubkiem kawy zbożowej zapewniają nową jakość podwieczorków.
Pralinki są też dobrą propozycją dla osób, które…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …
WEGAŃSKIE MIĘKKIE CIASTKA Z CZEKOLADĄ, ORZECHAMI I RODZYNKAMI
Szybkie, proste ciasteczka z masą groszków czekoladowych, orzechów i rodzynek. Idealne na drugie śniadanie, przekąską do szkoły lub pracy, ...
Wegański chlebek bananowy
Hej, kochani! Dzisiaj zapraszam Was do mojej kuchni, gdzie będziemy piec coś absolutnie przepysznego - wegański chlebek bananowy z dodatkiem …