Ten przepis na wegetariański pudding z makowca idealnie wpisuje się w dobrze nam dziś znaną i bardzo słuszną ideę zero waste. Gdy go jednak poznałam, to o żadnym zero waste nie miałam zielonego pojęcia. Miałam natomiast zaledwie kilka lat i babcię, której do głowy by nie przyszło, że czerstwe czy też suche pieczywo lub ciasto można tak po prostu wyrzucić do śmieci.
Mam wrażenie, że nasze babcie były mistrzyniami zero waste, tylko nazywały to trochę inaczej. Moja mówiła po prostu „jedzenia nie wolno wyrzucać, bo to dary ziemi i efekt pracy ludzkich rąk”. W jej kuchni powstawały więc na przykład farsze do pierogów z resztek po rosole, puree z pękniętych ziaren grochu, a po Świętach ciepły, puszysty i miękki, błogo pachnący masłem oraz mlekiem deser dla wnuk…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
rolada piernikowa z gruszką i czekoladą
Chciałam upiec tradycyjny piernik, ale było już za późno. Z kolei od dawna marzyła mi się czekoladowa rolada z gruszką …
Pierniczki orkiszowe z miodem bez cukru
Ho ho ho! Mam nadzieję, że Mikołajki mieliście udane, buty były wypastowane, a w nich mnóstwo czekolady! Jest to piękna …
Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami
Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami
Likier słony karmel
Przygotowanie tego przepisu zajęło mi trochę czasu, bo zastanawiałam się czy chcę mieć Wasze kace na sumieniu. Czas na świąteczne …