potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą

Niby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie przesłałabym wam jej trochę z Nicei, bo choć pogoda nie jest taka, jaka w maju być powinna i tak jest dużo ładniej niż w Polsce, a ponieważ nie wiem jak, dzielę się przepisem na danie, które trochę was rozgrzeje i dodatkowo zrobi się samo. Chodzi o potrawkę wiosenną, która nie wygląda może zbyt zachęcająco, ale była naprawdę smaczna i wyjątkowo syta!
W sumie można powiedzieć, że jest to gęsta zupa. Ale tak naprawdę nie jest to istotne, ważne jest, że idealnie sprawdzi się, gdy macie pod ręką szparagi, a za oknem śnieżyca 🙂 Dodać młodych ziemniaków (w końcu udało mi się je tu kupić hura hura), soczewicy i bobu i voila. Na koniec dodałam jeszcze trochę śmietany i dużo koperku.
Uwaga a propos gotowania soczewicy
- Czerwona gotuje się najkrócej (ok. 10-15 minut w wodzie) i nie wymaga moczenia. Jeśli ją używamy, najlepiej dodać ją po ziemniakach.
- Soczewica brązowa gotuje się najdłużej i warto ją wcześniej moczyć co najmniej 3 godziny. Warto ją też wstępnie podgotować.
- Najlepiej się nada soczewica zielona, której nie trzeba moczyć, a czas gotowania to ok. 20-30 minut.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Kapusta z grzybami leśnymi
Kapusta z grzybami leśnymi to jedno z tych dań, które nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale także przenosi nas …
krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem
krem z ziemniaków z zieloną cebulką. przepyszny, szczególnie posypany pysznymi grzankami.
zupa marchewkowa z kolendrą
Zupa marchewkowa z dużą ilości kolendry: liści jak i nasion. Aromatyczna, szybka w przygotowaniu.
Botwinka bez botwinki a'la barszcz ukraiński
Botwinka bez botwinki? Tak, to jest możliwe i już wyjaśniam. Jak wiadomo botwinka pojawi się dopiero na wiosnę i do …