Co prawda czerwiec to czas rabarbaru i pierwszych truskawek, ale niezależnie od pory roku kulki bakaliowe weszły do mojego jadłospisu na stałe. Dlatego po pralinkach jak śliwka w czekoladzie i po tych z morelami przyszedł czas najwyższy na podzielenie się przepisem na moje nowe ukochane pralinki z bakalii – tym razem z wodą różaną, kardamonem, daktylami i nutą kokosu.
Te pralinki robi się tak samo prosto, jak dwie wcześniejsze wersje. Wystarczy zmielić migdały na mąkę razem z przyprawami, a następnie dodać namoczone i odciśnięte daktyle razem z wodą różaną. Po kilku sekundach bakalie zmienią się w kleistą masę, którą z łatwością można uformować w dowolne kulki, trufle, a nawet batoniki. Gotowe kuleczki należy odstawić na kilka godzin do lodówki, potem można zjeść je wszystkie nar…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …