Pierniczenie czas zacząć! Skoro wczoraj podałam przepis na domową przyprawę piernikową, czas najwyższy na pierwszy przepis na świąteczne pierniczki.
Poniższy przepis to najprostsza receptura na wegańskie pierniczki. Ciasteczka wychodzą chrupiące, kruche i bardzo aromatyczne, a do ich przygotowania wystarczy mąka, cukier i olej roślinny – bardziej przypominają skandynawskie pepparkakor niż tradycyjne, staropolskie pierniki. Możecie wyciąć je używając dowolnych foremek, a jeśli chcecie, żeby zawisły na choince, wystarczy przed upieczeniem zrobić w pierniczkach dziurkę przy pomocy wykałaczki lub słomki do napojów.
Gotowe pierniczki można ozdobić klasycznym lukrem lub przygotować kolorowy lukier barwiony naturalnymi składnikami – ja swój zabarwiłam sokiem z buraka, ale możecie …
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
WEGAŃSKA TARTA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I KARMELEM Z DAKTYLI
Kojarzycie bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto PECAN PIE? To moja polska i oczywiście wegańska wersja tej niezwykle aromatyczne...
TOFURNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM NA SPODZIE CIASTECZKOWYM
Wśród moich przepisów znajdziecie masę propozycji na wegańskie wersje sernika, w tym wiele typowo świątecznych. Jednak jak co roku przed …
WEGAŃSKIE MIĘKKIE PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM
Nie ma Świąt bez pierniczków, wiadomo! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciasto nie wymaga długiego leżakowania, a lukier chłodzenia …