Pamiętacie kokosowy pudding z nasion chia, o którym pisałam kilka miesięcy temu? Można go przygotować namaczając nasiona chia w dowolnym płynie – może to być mleko kokosowe, sok z ulubionych owoców albo… rozgrzewająca masala chai.
Chai, chia, masala: dużo dziwnych słów na początek, ale już biorę się za tłumaczenie. Masala chai lub po prostu chai tea to pochodzący z Indii napój. Tradycyjnie składa się z czarnej herbaty zaparzonej z mieszanką rozgrzewających ziół, na koniec doprawionej tłustym mlekiem i cukrem. W poniższym przepisie najpierw przygotowujemy napar inspirowany właśnie chai tea, a następnie tym naparem zalewamy nasiona chia. Dzięki tej sztuczce po wymieszaniu ze sobą tych dwóch składników otrzymamy kremowy, aksamitny pudding z nasion chia o rozgrzewającym smaku indyjsk…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …