pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)

87 min
8 porcji
413 kcal
pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)
✍️ Opis autora:

Niewiele warzyw skupia na sobie tyle uwagi, co dynia jesienią (do głowy przychodzą mi tylko szparagi na wiosnę). Ale nic dziwnego, skoro idealnie nadaje się ona do wszystkiego! Zarówno na zupę, do zapiekania, risotto, makaronu, gulaszu i oczywiście ciasta. A jak najlepiej podkreślić jej cudny kolor, słodycz i kremową konsystencję? Oczywiście robiąc pumpkin pie !

W mojej wersji jest oczywiście trochę zdrowiej, niż w typowym amerykańskim pumpkin pie. Po pierwsze spód zrobiony jest z orzechów włoskich i kokosa. Nadzienie poza dynią zawiera mleko kokosowe i jajka, a osłodzone jest podobnie jak spód daktylami. Skład jest bardzo przyjemny i w mojej opinii oznacza to jedno: ciasto jest zdrowe i nadaje się na śniadanie! A takie ciasta lubimy najbardziej 😉

Spód można oczywiście zastąpić innym, na bazie ciasteczek, ulubionym kruchym lub orzechowym z przepisu na sernik z białej czekolady i mascarpone (bardziej wytrawnym i chrupiącym).

Z kolei na górze zamiast warstwy z mleka kokosowego, można zrobić warstwę pieczonej śmietany. Albo warstwę sernika na zimno! Lub po prostu zrobić polewę z białej czekolady. Choć, tak teraz sobie myślę, że ciemna czekolada też byłaby tu całkiem smaczna. I jak tu się zdecydować?

Pumpkin pie z imbirem i kokosem – wegetariański deser bez cukru i bezglutenowy, idealny na jesienne wieczory. Kluczowe składniki to dynia, daktyle i mleko kokosowe, które nadają ciastu naturalną słodycz i kremową konsystencję. Przygotowanie zajmuje ok. 30 minut aktywnej pracy. Bogate w błonnik i beta-karoten, wspiera odporność dzięki imbire
30 min
Przygotowanie
57 min
Gotowanie
87 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 8 porcji 10x
/19 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/19
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Tarta Babie Lato – wersja wegetariańska.
🥛 Wegetariańska

Tarta Babie Lato – wersja wegetariańska.

Oto tarta o smaku późnego lata! – na bajecznie kruchym, maślanym cieście, z waniliowym kremem i z soczystymi brzoskwiniami.

80 min
8
E
Easyvege.pl
Pancakes owsiane
🥛 Wegetariańska

Pancakes owsiane

Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!

45 min
3
83
Z
Zielonysrodek.pl
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
🥛 Wegetariańska

Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną

Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.

52 min
1
1804
Z
Zielonysrodek.pl

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

placek orzechowy z owocami

Jak ja tęsknie za plackiem z owocami mojego dziadka! Był wilgotny, z lekkim zakalcem, a na górze było mnóstwo owoców …

55 min
8
269
Z
Zielonysrodek.pl