Kiedyś śmiałem się z topinamburu. Było to jeszcze za czasów jedzenia większych ilości mięsa, wyśmiewania kultury hipsterskiej i braku zrozumienia dla kuchni jako całości a przede wszystkim jej historii na ziemiach polskich. Przecież gdyby nie ziemniak to możliwe, że jedlibyśmy obecnie topinambur do obiadku. Czas jednak zrobił swoje a topinambur przez wiele lat był niedoceniany („świniom go rzucano” powtarza zazwyczaj mój brat) a teraz, bardzo mozolnie wraca do łask. Jest łatwy w obróbce. Podobnie do ziemniaków, ale gotowy w krótszym czasie, wszechstronny a co ważne i przyjemne – ma pyszny, słodko-orzechowy smak. Jako, że smak ten uroczo komplementuje się z naszymi ziołami, to do przyprawienia go użyłem kurdybanka i nasion kozieradki.
Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was p…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …