Zaczęło się polskie lato, czyli krótki czas, kiedy każdy ściga się sam ze sobą na to, ile zje truskawek, czereśni i innych owoców. A żeby mieć szanse w tych zawodach przyda się przepis na proste ciasto z owocami – takie, które robi się w kwadrans, najprostzą techniką i zawsze się udaje.
Przepisów na wegańskie, jasne ciasta przypominające biszkopt było na blogu już kilka, ale to odróżnia się od pozostałych lepszą, bardziej puchatą konsystencją. Jest lżejsze, mniej gąbczaste, to takie delikatne ciasto puszek, dobre do letnich owoców. Dlatego poniżej wyjaśnię, na co warto zwrócić uwagę i czego nie pomijać:
- aquafaba: to ona odpowiada za przyjemną, lekką konsystencję tego ciasta. To po prostu woda z puszki lub słoika ciecierzycy, więcej można o niej poczyta…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Tarta z rabarbarem Zuzanny
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Morele i borówki pod kruszonką
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Mus bardzo czekoladowy
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańskie lody chałwowe
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.