Kisiel to jeden z tych deserów, które najmocniej kojarzą mi się z sobotą w domu rodziców. Najczęściej był to kisiel z tartym jabłkiem, czasem z owocami ale zawsze obowiązkowo z bitej kleksem śmietany.
Chociaż teraz kisiel robię sama i nigdy nie dodaję do niego jabłka, to miłość do śmietany w kisielu mi pozostała. Wystarczy mały kleks, żeby ten zawiesisty glut nabrał kremowej konsystencji i słodkiego, aksamitnego smaku. Zamiast krowiej śmietany można użyć tej kokosowej – jest tak samo puszysta, słodka i rozpływa się w ustach, a oprócz tego jest dużo lżejsza i mniej kaloryczna. To chyba najlepsza bita śmietana jaka może być.
Żeby ubić kokosową śmietanę, trzeba ją wcześniej schłodzić w lodówce przez przynajmniej 24 godziny. Każda śmietana w puszce się do tego nadaje, ale prawd…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …