Zanim usiadłam do pisania przez dłuższą chwilę usiłowałam sobie przypomnieć, czy jako dziecko lubiłam kisiel czy też nie. Chciałam rozpocząć jak należy, czyli albo lekko traumatyczną historią wstrętu do kisielu, albo też sielankowym wspomnieniem smaku z dzieciństwa.
Ale niestety, jeżeli chodzi o słodycze, to byłam małolatą o mało wrażliwym podniebieniu. Należałam do dzieci żarłocznych, pulchnych i łasych na słodycze, dla których wysoka zawartość cukru stanowiła wystarczającą rekomendację. Pamiętam jedynie tarte jabłko, które moja mama usiłowała przemycić w kisielu, a które zawsze skrzętnie omijałam i zostawiałam na dnie miski zanurzone w resztkach słodkiego glutu.
Obecnie trochę się zmieniło (chociaż tartego jabłka dalej nie mogę przełknąć) i nie tylko mogę zjeść kisiel prz…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Galette z rabarbarem i truskawkami
Galette z rabarbarem i truskawkami czyli słodko-kwaskowate owoce, otoczone kruchą skorupką z maślanego ciasta. Uwielbiam! Za prostotę i fakt, że …
Tarta truskawkowa Panna Cotta
Przed Pańswtem tarta Panna Kotka ?Słodka i waniliwowa, gdzieniegdzie przebija się warstwa ukrytego truskawkowego szaleństwa. Żeby nie była zbyt...
Jagodzianki Gucci
Kto mnie trochę zna, lub obserwuje przepisy od lat, ten wie, że szaleję za jagodziankami. Piekę je co sezon i …
Clafoutis z rabarbarem i truskawkami
Bonjour, aujourd’hui je prépare le Clafoutis ?Francuskie babcie zapiekają czereśnie z pestkami w cieście naleśnikowym. W trakcie pieczenia wydziela...