Jeśli jakaś potrawa charakteryzowała koniec dawnego karnawału, zwanego zupełnie niewegańsko mięsopustem, to były to oczywiście pączki (i sporo alkoholu). Ale dawne pączki niezupełnie przypominały te, które znamy dzisiaj – czasem były płaskie, czasem podłużne i grube, czasem przypominały naleśnika, nie zawsze miały nadzienie, a jeśli już to często faszerowane były nie marmoladą, a… słoniną. Jedyne co je łączyło, to smażenie. Przed Wielkim Postem trzeba było się najeść do syta i tłusto.
Dlatego z okazji Tłustego Czwartku poniżej znajdziecie przepis na proste i szybkie pączkowe racuchy. Prawie równie eleganckie co pączek z cukierni, ale o wiele przyjemniejsze, bo można zjeść je na gorąco prosto z patelni. Na co warto zwrócić uwagę:
- ciasto jest dość lejące:
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
WEGAŃSKIE DONUTY O SMAKU SNICKERSA
Za tydzień TŁUSTY CZWARTEK więc czas na przepis na pączusie! Mega rozpustne donuty o smaku snickersa - z polewą czekoladową, …
WEGAŃSKIE PIECZONE DONUTY O SMAKU NUTELLI
Wśród moich przepisów znajdziecie całą masę receptur na przepyszne słodkości, które sprawdzą się także przy okazji świętowania Tłustego Czwa...
Nietłusty Czwartek – bezglutenowa tarta czekoladowa
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańskie pączki
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.