Podczas mojego pobytu na Cyprze, musiałem zasmakować tamtejszej kuchni. Najbardziej w pamięci zapadło mi ciasto z semoliną, które jest również nazywane RAVANI. Jest to wypiek popularny nie tylko na Cyprze i w Grecji. Spotkasz je również w Egipcie pod nazwą BASBOUSA. Do samego ciasta nie daje się dużo cukru. Powód jest bardzo prosty… Po upieczeniu polewamy ciasto syropem, który sprawia, że ciasto z semoliną jest niewiarygodnie wilgotne i bardzo słodkie.
Dzisiejsze ciasto można przygotować na wiele różnych sposobów. Smakuje wybornie nasączone syropem różanym lub klasycznym na bazie wody i cukru, ale… Moje serce skradła wersja pomarańczowa, którą się z Wami chcę podzielić. Do ciasta dodałem aromat pomarańczowy, marmoladę pomarańczow…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
mus jabłkowy bez cukru
Robienie przetworów zimą pewnie nie jest najpopularniejszą praktyką, ale wszędzie pełno jabłek, które aż się proszą, żeby je zapakować w …