risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

45 min
4 porcje
440 kcal
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
✍️ Opis autora:

Uwielbiam risotto. Kocham. Ubóstwiam. Mogłoby zabraknąć słów do opisania tego, co czuje do tego kremowego ryżu. Z dużą ilością parmezanu. Parmezan też uwielbiam, jak wszystko zresztą, co pyszne. Risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą? Chyba spełnia wymogi. Po pierwsze risotto, po drugie parmezan. Po trzecie bób i mięta.

A jak świętowaliście najdłuższy dzień roku? Ja przegapiłam i troszeczkę mi smutno. Ale za to mamy już oficjalnie (astronomiczne) lato, a jutro odbędzie się tu (w Nicei) kolejny mecz, tym razem Szwecja Belgia. Ale coś mi się wydaję, że ciężko będzie pobić atmosferę stworzoną przez polskich i północno irlandzkich kibiców! Zabawa była pierwsza klasa, a przyśpiewki irlandzkie wciąż mi chodzą po głowie.

Ale wracając do risotto z bobem. Jest kremowe, miętowo-cytrynowe, ze stosunkowo dużą ilością warzyw, stąd wygląda trochę jak makaron z cukinii z ryżem!

Bardzo mi smakowało zarówno zaraz po zrobieniu, jak i drugiego dnia, już bardziej miękkie.

Takie risotto idealnie pasuje do ryby, np. dorsza na maśle czy łososia z chrupiącą skórką. Ale nada się też jako samodzielne danie.

Kremowe wegetariańskie risotto z bobem i cukinią – aromatyczne danie z cytrynową nutą i świeżą miętą. Kluczowe składniki to ryż arborio, młody bób bogaty w białko oraz kremowa śmietanka. Przygotowanie zajmuje 45 minut, w tym jedynie 15 minut aktywnej pracy. Dzięki bobowi danie dostarcza wartościowego białka roślinnego i błonnika wspierającego trawienie. Idealny wybór na sycący obiad w rodzinnym gronie. Podawaj z dodatkiem startego parmezanu i listkami świeżej mięty dla wyrazistego smaku.
15 min
Przygotowanie
30 min
Gotowanie
45 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/14 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/14
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Pomidorowe risotto z bakłażanem

Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …

45 min
2
693
Z
Zielonysrodek.pl
kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny
🥛 Wegetariańska

kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny

Risotto ze szparagami to jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Proste w przygotowaniu, pyszne i zawiera mój najukochańszy składnik. Wino. …

45 min
3
357
Z
Zielonysrodek.pl
makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką, chili i parmezanem
🥛 Wegetariańska

makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką, chili i parmezanem

Prosty makaron ze szparagami z czosnkiem, chili, pietruszką, masłem i cytryną. Posypany parmezanem stanowi idealny lekki letni obiad czy dodatek …

25 min
2
544
Z
Zielonysrodek.pl
gnocchi ze szpinakiem, ricottą oraz palonym masłem szałwiowym
🥛 Wegetariańska

gnocchi ze szpinakiem, ricottą oraz palonym masłem szałwiowym

Przepis na gnocchi ze szpinakiem, ricottą i parmezanem. Podsmażone na palonym maśle z szałwią. Proste danie, które zachwyci tych dużych …

45 min
2
432
Z
Zielonysrodek.pl