
Rolada dyniowa kusiła mnie od wielu lat, a że ostatnio zaczęła się coraz częściej pojawiać w internecie z okazji zbliżającego się w USA Święta Dziękczynienia, postanowiłam spełnić swoje marzenie kulinarne;) Każdy (serio) jeden przepis, który znalazłam, był dokładnie taki sam. Na przykład i okazało się, że pochodzi on z puszki puree dyniowego. Postanowiłam go przetestować, wprowadzając tylko kilka małych modyfikacji. Przecież raz mogę zrobić ciasto, które nie zawiera płatków owsianych, kasz jaglanych czy migdałów. Niemniej następnym razem zastąpię część mąki jakimiś orzechami.
A co zmieniłam?
Cukru jak na moje oko było bardzo dużo, a przecież dynia jest już słodka, no i nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami. Ilość zmniejszyłam więc o połowę (ponad) i zastąpiłam trzcinowym.
Zmieniłam trochę przyprawy: dodałam dużo świeżego imbiru i skórki z pomarańczy, bo dynia + pomarańcza = ❤️.
No i ponieważ nawet nie miałam białej mąki pszennej, użyłam mąkę orkiszową (typ. 700).
Najbardziej mnie zastanawiało, czy nie lepiej by było, gdyby białka ubić osobno, ale odeszłam od pomysłu, ponieważ chciałam, żeby był to jak najprostszy przepis . Ale myślę, że jest to do sprawdzenia.
Zmieniłam też nadzienie. Typowo daje się krem maślany z serkiem i z duża ilością cukru (serio ile cukru można dodać do jednego ciasta?), a ja wykorzystałam mascarpone i ricottę. Posłodziłam syropem klonowym, ale równie dobrze mógłby to być miód.
Efekt końcowy był bardzo zadowalający: pyszna, słodka rolada dyniowa, która do tego ładnie się prezentuje (a takie ciasta lubimy przecież najbardziej).
Jedynym „mankamentem” tego przepisu jest fakt, że trzeba czekać dwa razy: raz żeby ciasto ostygło, a potem żeby rolada stężała po zawinięciu. Ale da się przeżyć.
Jak zrobię wersję „odchudzoną” tutaj pojawi sie update.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.
placek orzechowy z owocami
Jak ja tęsknie za plackiem z owocami mojego dziadka! Był wilgotny, z lekkim zakalcem, a na górze było mnóstwo owoców …
pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)
Niewiele warzyw skupia na sobie tyle uwagi, co dynia jesienią (do głowy przychodzą mi tylko szparagi na wiosnę). Ale nic …