Rolada dyniowa kusiła mnie od wielu lat, a że ostatnio zaczęła się coraz częściej pojawiać w internecie z okazji zbliżającego się w USA Święta Dziękczynienia, postanowiłam spełnić swoje marzenie kulinarne;) Każdy (serio) jeden przepis, który znalazłam, był dokładnie taki sam. Na przykład i okazało się, że pochodzi on z puszki puree dyniowego. Postanowiłam go przetestować, wprowadzając tylko kilka małych modyfikacji. Przecież raz mogę zrobić ciasto, które nie zawiera płatków owsianych, kasz jaglanych czy migdałów. Niemniej następnym razem zastąpię część mąki jakimiś orzechami.
A co zmieniłam?
Cukru jak na moje oko było bardzo dużo, a przecież dynia jest już słodka, no i nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami. Ilość zmniejszyłam więc o połowę (ponad) i zastą…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ciasto marchewkowe
Przepyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z delikatną nutą cynamonu, które otula jak ciepły koc w jesienny dzień.
Owsianka a’la szarlotka
Owsianka a'la szarlotka, czyli owsianka z jabłkami i cynamonem, będąca zdrowszą wersją deseru lub śniadania. Płatki owsiane grają tu rolę …
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.