Rolada dyniowa z kremowym nadzieniem

45 min
8 porcji
353 kcal
Rolada dyniowa z kremowym nadzieniem
✍️ Opis autora:

Rolada dyniowa kusiła mnie od wielu lat, a że ostatnio zaczęła się coraz częściej pojawiać w internecie z okazji zbliżającego się w USA Święta Dziękczynienia, postanowiłam spełnić swoje marzenie kulinarne;) Każdy (serio) jeden przepis, który znalazłam, był dokładnie taki sam. Na przykład i okazało się, że pochodzi on z puszki puree dyniowego. Postanowiłam go przetestować, wprowadzając tylko kilka małych modyfikacji. Przecież raz mogę zrobić ciasto, które nie zawiera płatków owsianych, kasz jaglanych czy migdałów. Niemniej następnym razem zastąpię część mąki jakimiś orzechami.

A co zmieniłam?

Cukru jak na moje oko było bardzo dużo, a przecież dynia jest już słodka, no i nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami. Ilość zmniejszyłam więc o połowę (ponad) i zastąpiłam trzcinowym.

Zmieniłam trochę przyprawy: dodałam dużo świeżego imbiru i skórki z pomarańczy, bo dynia + pomarańcza = ❤️.

No i ponieważ nawet nie miałam białej mąki pszennej, użyłam mąkę orkiszową (typ. 700).

Najbardziej mnie zastanawiało, czy nie lepiej by było, gdyby białka ubić osobno, ale odeszłam od pomysłu, ponieważ chciałam, żeby był to jak najprostszy przepis . Ale myślę, że jest to do sprawdzenia.

Zmieniłam też nadzienie. Typowo daje się krem maślany z serkiem i z duża ilością cukru (serio ile cukru można dodać do jednego ciasta?), a ja wykorzystałam mascarpone i ricottę. Posłodziłam syropem klonowym, ale równie dobrze mógłby to być miód.

Efekt końcowy był bardzo zadowalający: pyszna, słodka rolada dyniowa, która do tego ładnie się prezentuje (a takie ciasta lubimy przecież najbardziej).

Jedynym „mankamentem” tego przepisu jest fakt, że trzeba czekać dwa razy: raz żeby ciasto ostygło, a potem żeby rolada stężała po zawinięciu. Ale da się przeżyć.

Jak zrobię wersję „odchudzoną” tutaj pojawi sie update.

Puszysta roladka dyniowa – wegetariański deser z kremowym nadzieniem z ricotty, idealny na jesienne wieczory. Kluczowe składniki to dynia, mąka orkiszowa i aromatyczna skórka pomarańczowa. Przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut, a pieczenie 15 minut. Bogata w beta-karoten z dyni, wspiera odporność i rozgrzewa dzięki cynamonowi i imbirowi. Perfekcyjna na rodzinne spotkania lub słodką kolację. Podawaj z odrobiną cukru pudru i listkami mięty dla dekoracyjnego akcentu.
30 min
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
45 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 8 porcji 10x
/13 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/13
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Pancakes owsiane
🥛 Wegetariańska

Pancakes owsiane

Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!

45 min
3
83
Z
Zielonysrodek.pl
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
🥛 Wegetariańska

Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną

Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.

52 min
1
1804
Z
Zielonysrodek.pl

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

placek orzechowy z owocami

Jak ja tęsknie za plackiem z owocami mojego dziadka! Był wilgotny, z lekkim zakalcem, a na górze było mnóstwo owoców …

55 min
8
269
Z
Zielonysrodek.pl
pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)
🥛 Wegetariańska

pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)

Niewiele warzyw skupia na sobie tyle uwagi, co dynia jesienią (do głowy przychodzą mi tylko szparagi na wiosnę). Ale nic …

87 min
8
413
Z
Zielonysrodek.pl