Rozgrzewająca zupa z dynią, soczewicą i mlekiem kokosowym

Ostatnio jemy wszytko w kolorze pomarańczowym, zupy, ciasta, nawet babeczki! Często i gęsto swój kolor dania zawdzięczają dyni, której zdecydowanie nadużywam, innymi razy to jednak brzoskwinia, mango, batat albo przyprawy decydują o kolorze.
Jest też zdecydowanie chłodniej, co akurat sprzyja gotowaniu i pieczeniu, więc nie narzekam. A kiedy trzeba się rozgrzać z pomocą przychodzi zupa z dynią, soczewicą i mlekiem kokosowym. Oczywiście jest ona w kolorze pomarańczowym…
Zupa z soczewicą jest świetnym pomysłem o tej porze roku. Z jednej strony rozgrzewająca, z drugiej bogata w błonnik, białko, żelazo, potas, kwas foliowy oraz inne witaminy i minerały, dostarczy nam energii do działania, tak potrzebnej, gdy za oknem szaro i wietrznie.
Zupę doprawiłam kminem rzymskim, kolendrą, imbirem, kurkumą, ale można też użyć gotowej masali czy przyprawy curry. Z kolei dla złagodzenia i odrobiny słodyczy dodałam mleko kokosowe, oczywiście domowe.
Uwaga a propos soczewicy
Jedynym „problemem” będzie dobranie odpowiedniej odmiany.
- Czerwona gotuje się najkrócej (ok. 15 minut w wodzie) i nie wymaga moczenia. Jeśli ja zastosujemy, dynię dobrze pokroić na mniejsze kawałki, żeby szybciej się ugotowała. I tym sposobem będziemy mięć wersję ekspresową.
- Soczewica brązowa gotuje się najdłużej i warto ją moczyć co najmniej 3 godziny, dlatego tą odmianę lepiej wstępnie ugotować przed dodaniem do garnka.
- Najlepiej się nada soczewica zielona, której nie trzeba moczyć, a czas gotowania w wodzie to ok. 30 minut. Odrobinę dłuższy czas gotowania (w stosunku do czerwonej soczewicy) przyczyni się do pogłębienia smaku dania.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Zupa dyniowo-bananowa
Przedstawiam zupę dyniowo-bananową. Tak, są tu banany i wbrew pozorom wcale nie jest to mdławy kremik dla przedszkolaków. Ich dodatek …
Zupa krem z pieczonej dyni hokkaido
Jesień to pora roku, która inspiruje do przygotowywania rozgrzewających, aromatycznych dań. Wśród nich króluje zupa krem z dyni, która zachwyca …
Zupa krem z pieczonej papryki
Jeśli są takie potrawy, które kojarzą się z przytulnym wieczorem przy stole, to zupa krem z pieczonej papryki bez wątpienia …
Zupa krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym
Zupa krem z pieczonych buraków to prawdziwa perełka w kuchni roślinnej! Intensywnie rubinowy kolor, aksamitna konsystencja i bogaty smak sprawiają, …