Rozgrzewająca zupa z dynią, soczewicą i mlekiem kokosowym

45 min
4 porcje
544 kcal
Rozgrzewająca zupa z dynią, soczewicą i mlekiem kokosowym
✍️ Opis autora:

Ostatnio jemy wszytko w kolorze pomarańczowym, zupy, ciasta, nawet babeczki! Często i gęsto swój kolor dania zawdzięczają dyni, której zdecydowanie nadużywam, innymi razy to jednak brzoskwinia, mango, batat albo przyprawy decydują o kolorze.

Jest też zdecydowanie chłodniej, co akurat sprzyja gotowaniu i pieczeniu, więc nie narzekam. A kiedy trzeba się rozgrzać z pomocą przychodzi zupa z dynią, soczewicą i mlekiem kokosowym. Oczywiście jest ona w kolorze pomarańczowym…

Zupa z soczewicą jest świetnym pomysłem o tej porze roku. Z jednej strony rozgrzewająca, z drugiej bogata w błonnik, białko, żelazo, potas, kwas foliowy oraz inne witaminy i minerały, dostarczy nam energii do działania, tak potrzebnej, gdy za oknem szaro i wietrznie.

Zupę doprawiłam kminem rzymskim, kolendrą, imbirem, kurkumą, ale można też użyć gotowej masali czy przyprawy curry. Z kolei dla złagodzenia i odrobiny słodyczy dodałam mleko kokosowe, oczywiście domowe.

Uwaga a propos soczewicy

Jedynym „problemem” będzie dobranie odpowiedniej odmiany.

  • Czerwona gotuje się najkrócej (ok. 15 minut w wodzie) i nie wymaga moczenia. Jeśli ja zastosujemy, dynię dobrze pokroić na mniejsze kawałki, żeby szybciej się ugotowała. I tym sposobem będziemy mięć wersję ekspresową.
  • Soczewica brązowa gotuje się najdłużej i warto ją moczyć co najmniej 3 godziny, dlatego tą odmianę lepiej wstępnie ugotować przed dodaniem do garnka.
  • Najlepiej się nada soczewica zielona, której nie trzeba moczyć, a czas gotowania w wodzie to ok. 30 minut. Odrobinę dłuższy czas gotowania (w stosunku do czerwonej soczewicy) przyczyni się do pogłębienia smaku dania.
Rozgrzewająca zupa z dynią i soczewicą – wegańskie, jednogarnkowe danie pełne jesiennych smaków. Główne składniki to dynia, soczewica i mleko kokosowe, które nadają kremową konsystencję. Przygotujesz ją w 45 minut (w tym tylko 15 minut aktywności). Bogata w błonnik i witaminy z dyni, wspiera odporność dzięki imbirewi i czosnkowi. Idealna na chłodne dni jako pożywny obiad lub kolacja. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym i świeżym szpinakiem dla dodatkowej porcji zdrowia.
🍽️ Obiady 🍲 Zupy 🍂 Jesienne 🌾 Wysokobłonnikowe 🍲 Jednogarnkowe
15 min
Przygotowanie
30 min
Gotowanie
45 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/18 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/18
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Zupa dyniowo-bananowa
🌱 Wegańska

Zupa dyniowo-bananowa

Przedstawiam zupę dyniowo-bananową. Tak, są tu banany i wbrew pozorom wcale nie jest to mdławy kremik dla przedszkolaków. Ich dodatek …

55 min
4
567
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Zupa krem z pieczonej dyni hokkaido
🌱 Wegańska

Zupa krem z pieczonej dyni hokkaido

Jesień to pora roku, która inspiruje do przygotowywania rozgrzewających, aromatycznych dań. Wśród nich króluje zupa krem z dyni, która zachwyca …

45 min
4
468
P
Przepisydlazielonych.pl
Zupa krem z pieczonej papryki
🌱 Wegańska

Zupa krem z pieczonej papryki

Jeśli są takie potrawy, które kojarzą się z przytulnym wieczorem przy stole, to zupa krem z pieczonej papryki bez wątpienia …

45 min
4
176
P
Przepisydlazielonych.pl
Zupa krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym
🌱 Wegańska

Zupa krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym

Zupa krem z pieczonych buraków to prawdziwa perełka w kuchni roślinnej! Intensywnie rubinowy kolor, aksamitna konsystencja i bogaty smak sprawiają, …

75 min
4
426
P
Przepisydlazielonych.pl