Za czym mocno tęskniłam, gdy przestałam jeść mięso? – było kilka takich dań, ale na szczycie listy znalazł się domowy rosół oraz pełna umami zupa pho. Na szczęście nie tęskniłam zbyt długo i całkiem szybko okazało się, że w internecie jest wiele przepisów na dobry, domowy wywar warzywny, który w niczym nie ustępuje tym mięsnym.
Czego bowiem oczekujemy od tradycyjnego rosołu czy też wege „rosołku”? – ma być esencjonalny i rozgrzewający, ma być zdrowym i pełnym wartości odżywczych, powoli gotowanym z cierpliwością i uwagą, wywarem który rozgrzewa brzuch, serce i dłonie.
Czy do tego naprawdę potrzebujemy kawałka mięsa? – nie. 😉 Pyszne warzywa, dobrze dobrane przyprawy i czas… – to wystarczy.
Dzielę się dziś z Wami moim przepisem na domowy, wegański „rosołek” w wersji, kt…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos dyniowy kremowy (wegański)
Sos dyniowy jest kremowy i delikatny w smaku oraz bardzo prosty w przygotowaniu. Świetnie pasują do niego aromatyczne przyprawy takie …
Rozgrzewająca zupa z dynią, soczewicą i mlekiem kokosowym
Rozgrzewająca zupa z dyni z soczewicą i mlekiem kokosowym. Pożywna, pyszna zupa.
Zupa dyniowo-bananowa
Przedstawiam zupę dyniowo-bananową. Tak, są tu banany i wbrew pozorom wcale nie jest to mdławy kremik dla przedszkolaków. Ich dodatek …
Zupa krem z pieczonej dyni hokkaido
Jesień to pora roku, która inspiruje do przygotowywania rozgrzewających, aromatycznych dań. Wśród nich króluje zupa krem z dyni, która zachwyca …