Do tej pory pokazywanie swoich ruchanek w Internecie było niesmaczne, ale ogłaszam rewolucję, od teraz można! Skąd ta wyuzdana nazwa? Okazuje się, że tak po kaszubsku mówi się na racuchy. Kiedyś smażono w ten sposób resztki ciasta chlebowego, a w okresie karnawału szykowało się drożdżową wersję.
Zależnie od nastroju proponuję ruchanki powolne z jabłakami i imbirem, gra wstępna zaczyna się od dokarmienia zakwasu. A jak ktoś woli szybko i na temat to polubi ruchanki drożdżowe z mlekiem kosowym, mango, bananem i anananasem. Ja dochodzę do wniosku, że zarówno wersja slow, jak i fast zasługuje na przepis!
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Owsianka a’la szarlotka
Owsianka a'la szarlotka, czyli owsianka z jabłkami i cynamonem, będąca zdrowszą wersją deseru lub śniadania. Płatki owsiane grają tu rolę …
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.
Omleciki z truskawkami
Omleciki z truskawkami, pyszne, leciutkie placuszki. Najlepsze z jogurtem i owocami. Bezglutenowe śniadanie.