
Ryż na mleku bardzo często zdarzało mi się kupować, miałam na jego punkcie małą obsesję w pewnym okresie. Niestety próby robienia go w domu kończyły się dość niefortunnie, ponieważ dodawałam zbyt duże ilości ryżu i powstawała papka, w ilości wystarczającej pewnie dla wojska. Ale odkąd zrozumiałam jak bardzo ryż pęcznieje (a trochę mi to zajęło), danie wychodzi zdecydowanie lepiej.
Sekret tkwi w proporcjach: 1 część ryżu do 4-5 części płynu, inaczej ryż będzie zbity, a nie delikatny i kremowy.
Szybko odkryłam też, że ryż na mleku dużo bardziej smakuje mi, gdy użyję mleka kokosowego, ale nie ukrywam, że jestem jego wielką miłośniczką (i nie chodzi tylko o smak). I oczywiście najlepiej, gdy jest ono domowe.
Ryż na mleku najlepszy z owocami np. z mango i skórką z limonki, które powodują, że zjadam od razu podwójną porcję!
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …
WEGAŃSKIE MIĘKKIE CIASTKA Z CZEKOLADĄ, ORZECHAMI I RODZYNKAMI
Szybkie, proste ciasteczka z masą groszków czekoladowych, orzechów i rodzynek. Idealne na drugie śniadanie, przekąską do szkoły lub pracy, ...
Pomarańczowe pralinki z migdałów i kokosa
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegański chlebek bananowy
Hej, kochani! Dzisiaj zapraszam Was do mojej kuchni, gdzie będziemy piec coś absolutnie przepysznego - wegański chlebek bananowy z dodatkiem …