Mój tato mówi, że najlepiej smakuje ugotowany w wodzie z solą. Reszta rodziny upiera się, że najsmaczniejszy jest podsmażony z koperkiem, a mój przyjaciel Mateusz ponad wszystko zachwala dodatek mięty i cytryny. Tymczasem mi bób najbardziej smakuje ze słodkimi, dojrzałymi truskawkami.
Brzmi podejrzanie? A przecież truskawki są równie słodkie, co pomidory i właśnie dlatego tak dobrze pasują do mączystych ziaren bobu. W końcu te ostatnie są mocno orzechowe oraz umamiczne, na pewno każdy umie sobie wyobrazić jak dobrze smakują z malinówkami i posiekaną cebulką. Dlatego jeszcze lepiej smakują z truskawkami, których słodko-kwaśny sok spływa po zielonych ziarnach przysparzając jedzących o gęsią skórkę. Do tego tylko garstka rukoli, jędrna kalarepka oraz podszczypująca w podniebienie ce…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z buraków, wegańska
Sałatka z buraków to mój ulubiony przepis wykorzystujący buraki. Jest szybka, zdrowa i pozwala wykorzystać buraki pozostałe po gotowaniu barszczu.
Sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh
Pyszna, lekka sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh. Z duża ilością pietruszki i mięty. Idealna do …
Sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią
Sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią. Kolorowa, pyszna, idealna na grilla.
Sałatka z cukinią i gruszką ze świeżymi ziołami i prażonymi migdałami
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.