Sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią
Czarny ryż, kto próbował ten wie, jest prawdopodobnie najsmaczniejszym zbożem, smak ma lekko orzechowy, a o wartościach odżywczych można by napisać książkę.
Jego popularna nazwa to ryż zakazany, gdyż w starożytnych Chinach, ze względu na swój dobroczynny wpływ na zdrowie, był zarezerwowany jedynie dla cesarza i najwyższych elit.
Taki ryż świetnie się sprawdza na zimno w sałatce: czarny ryż + słodkie pomidorki i jeszcze słodsza kukurydza (które akurat są w sezonie!) = przepyszna kombinacja, która zachwyci smakiem, jak i kolorami;)
Do sałatki dodałam też czerwonej cebuli (dla ostrości), nektarynki (jakby jednak było za mało słodyczy) i szpinaku (dla koloru).
Ciekawostka: nigdy nie przepadałam za kukurydzą, czasem tylko zjadałam kolbę wysmarowaną masłem. Ostatnio j…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z buraków, wegańska
Sałatka z buraków to mój ulubiony przepis wykorzystujący buraki. Jest szybka, zdrowa i pozwala wykorzystać buraki pozostałe po gotowaniu barszczu.
Sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh
Pyszna, lekka sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh. Z duża ilością pietruszki i mięty. Idealna do …
Sałatka z cukinią i gruszką ze świeżymi ziołami i prażonymi migdałami
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Sałatka z kalafiora i kaszy quinoa z winegretem koperkowym
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.