Sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią

Czarny ryż, kto próbował ten wie, jest prawdopodobnie najsmaczniejszym zbożem, smak ma lekko orzechowy, a o wartościach odżywczych można by napisać książkę.
Jego popularna nazwa to ryż zakazany, gdyż w starożytnych Chinach, ze względu na swój dobroczynny wpływ na zdrowie, był zarezerwowany jedynie dla cesarza i najwyższych elit.
Taki ryż świetnie się sprawdza na zimno w sałatce: czarny ryż + słodkie pomidorki i jeszcze słodsza kukurydza (które akurat są w sezonie!) = przepyszna kombinacja, która zachwyci smakiem, jak i kolorami;)
Do sałatki dodałam też czerwonej cebuli (dla ostrości), nektarynki (jakby jednak było za mało słodyczy) i szpinaku (dla koloru).
Ciekawostka: nigdy nie przepadałam za kukurydzą, czasem tylko zjadałam kolbę wysmarowaną masłem. Ostatnio jednak coraz częściej mam na nią ochotę (oczywiście nie tą z puszki) i dodaję to do sałatki, to do stir fry-a. Ale może po prostu w tym roku kukurydza jest wyjątkowo smaczna.
Dlaczego czarny ryż jest taki zdrowy?
Zawiera mniej węglowodanów, a więcej błonnika oraz białka niż inne odmiany ryżu. Zawiera też mniej kalorii.
Zawiera mnóstwo minerałów w tym żelazo, wapno, magnez i cynk.
Zawiera przeciwutleniacze w postaci witaminy E oraz duże ilości antocyjanów (odpowiedzialnych za czarno-fioletowy kolor, występujących przede wszystkim w czerwonych i fioletowych jagodach).
Pokrótce: wpływa korzystnie na wzrok, układ krążenia, pamięć, hamuje procesy starzenia się, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzyce, choroby nowotworowe.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh
Pyszna, lekka sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh. Z duża ilością pietruszki i mięty. Idealna do …
Sałatka z cukinią i gruszką ze świeżymi ziołami i prażonymi migdałami
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Sałatka z kalafiora i kaszy quinoa z winegretem koperkowym
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańska sałatka ziemniaczana ze śmietaną słonecznikową
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.