Uwielbiam przepisy na dania, które z powodzeniem sprawdzają się w roli różnych posiłków! Ta sałatka z czarnym ryżem może zagościć u Was jako drugie śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek lub kolacja. Możecie przygotować ją z naturalnym tofu lub z jajkami, a więc będzie odpowiednią propozycją i dla wegan, i dla wegetarian.
Bazą jest czarny ryż, a więc źródło nie tylko korzystnych węglowodanów, ale też białka roślinnego, cynku, żelaza i wapnia. Do tego mamy warzywa bogate w witaminę C – paprykę i natkę pietruszki. Cenne tłuszze dostarczamy z awokado i oliwy. Dodatek białka z tofu lub z jajek sprawi, że taka sałatka z pewnością nasyci Was na kilka godzin. Kropką nad i są soczyste pomidorki! 😉
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami
Pyszna sałatka z kapusty pekińskiej która doskonale pasuje jako dodatek do obiadu. Oliwki i suszone pomidory świetnie ją uzupełniają :)
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …
Sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami
Sałatka z ryżem, szparagami, pieczonymi batatami i truskawkami. Kolorowo i przepysznie. Zdrowo i pożywnie.
Pieczony kalafior z ciecierzycą
pieczony kalafior z cieciorką. przekąska, baza do sałatki lub nadzienie do pity. podane z kremowym sosem z awokado stanowi pełnowartościowy, …