Znacie mnie już trochę i pewnie wiecie, jak bardzo lubię rozbrajać dobrze znane warzywne kombinacje. Jak sałatka grecka to z arbuzem, jak mizeria to z melonem, a jak bazylia to truskawki. We wrześniu do lecza dorzucam dojrzałe węgierki; w sierpniu do gazpacho dodaję przetarte maliny i dodatkową kroplę tabasco; a teraz, kiedy pojawiają się dojrzałe czereśnie na okrągło robię moją ulubioną sałatkę z awokado – z kolendrą, czerwoną cebulką i właśnie słodkimi czereśniami.
Z czym najczęściej łączone jest awokado? W wersji wytrawnej oczywiście z cytryną lub limonką – tłuste, dojrzałe awokado jest w końcu dość mdłe, dlatego dodatek kwaśnego soku niezwykle dobrze mu robi. Kolejnym nieprzypadkowym dodatkiem jest cebula, która chociaż grubo pokrojona może zbyt intensywna, to odpowiednio cie…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Młode ziemniaki z bobem i masłem orzechowym
Kto ma chrapkę na sałatkę? Dzisiaj długo wyczekiwane przez Was łubudubu. Czyli młode ziemniaczki, masło orzechowe i BUBU!Nie jest to …
Sałatka majowa
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Bezglutenowy czwartek: sałatka z jarmużu
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Sałatka z arbuza z oliwkami i bazylią
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.