
Burak w sałatkach pojawiał się już dwa razy, za każdym razem w słodkim i pomarańczowym towarzystwie. Najpierw z batatem, później z brzoskwinią.
Tym razem, żeby nie odchodzić od zwyczaju, postawiłam na soczystą pomarańczę, a samego buraka zapiekłam z octem balsamicznym. Myślę, że burak był bardzo zadowolony.
Jak widać na zdjęciu, na samym buraku i pomarańczy się nie skończyło. Dodałam też czerwonej cebuli, trochę zielonych liści i wszytko posypałam prażonymi nasionami słonecznika i dyni. No i na koniec dodałam ricotty. Kremowa ricotta idealnie wykańcza tą sałatkę i świetnie łączy się z octem balsamicznym, którym na koniec ją polałam.
I w razie wątpliwości: burak jest super zdrowy! Zawiera mnóstwo minerałów, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego, wzmacnia układ krwionośny i odkwasza.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …
Pieczony kalafior z ciecierzycą
pieczony kalafior z cieciorką. przekąska, baza do sałatki lub nadzienie do pity. podane z kremowym sosem z awokado stanowi pełnowartościowy, …
Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą
Hej wariaty! Oto szybki przepis na pieczone bataty. Serwuję je z bombowymi dodatkami: granatem, awokado, kolendrą i serem feta. Prawdziwa …
Maślane puree ziemniaczane i grillowana sałatka Cezara
Pamiętacie tekst z dzieciństwa „mięso zjedz, ziemniaki zostaw”. Ojj tutaj będzie na odwrót, bo mięsa nie będzie nawet kęsa!Drogie dzieciaczki, …