
Jak widać po załączonych obrazkach, znowu będziemy rozmawiać o szparagach. Ale sezon w Nicei już w pełni, więc korzystam, póki mogę. Szparagi uwielbiam, już pomijając ich smak i wygląd, za to, że się tak szybko gotują/pieką. Wystarczy im kilka minut, żeby zmienić się w najpyszniejsze, lekko orzechowe w smaku, chrupiące łodyżki. Do tego pasują do praktycznie wszystkiego: makaronu, ryżu, zupy, sałatek.
Dzisiejsza propozycja na ich wykorzystanie to kolorowa i pożywna sałatka z ryżem, batatami, truskawkami i orzechami laskowymi.
Oprócz szparagów masowo zaczęły się pojawiać francuskie truskawki. Sezon na te owoce trwa tu bardzo długo bo od maja, aż do chyba września. Rodzajów jest z 1000 i podobnie jak szparagi, w sezonie jem je prawie codziennie !
Szparagi, jak już pisałam wiele razy, są super zdrowe, zawierają mnóstwo witamin, minerałów i mam wrażenie, że pojawiają się na wiosnę, żeby pomóc nam nabrać siły po zimie ????
Właściwości odżywcze i lecznicze szparagów
Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:
- kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
- witaminy C i E oraz beta-karoten – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;
- asparagina – wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
- wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
- glutation – wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
- błonnik – poprawia perystaltykę jelit;
- inulina – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Dodać do tego brązowy ryż, batata, truskawki oraz orzechy i mamy dość konkretną, ale wciąż lekką, wiosenną sałatkę, którą można zjeść jako danie główne, zabrać do pracy lub podać do grillowanego mięsa.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z dynią, ciecierzycą, jabłkiem i orzechami
Pojawiają się pierwsze dynie, więc czas rozpocząć #dyniowelove! Co mnie bardzo zdziwiło, na blogu są tylko 4 przepisy z jej …
sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami
Uwielbiam jeść sałatki o każdej porze dnia i nocy. Na śniadanie z jajkiem i pieczonymi warzywami. Na lunch z dynią …
czarny ryż, soczewica i pieczone warzywa z sosem z orzeszków ziemnych
Jestem ogromną fanką pieczonych warzyw. Ty też? Zresztą, najchętniej piekłabym wszystko, choć i tak robię to już bardzo często: warzywa …
Sałatka z bobem
Chcesz zrobić coś fajnego z bobu? Jestem przekonany, że sałatka z bobem Cię zainteresuje! Kolorowa, szybka do zrobienia i przede …