Jak widać po załączonych obrazkach, znowu będziemy rozmawiać o szparagach. Ale sezon w Nicei już w pełni, więc korzystam, póki mogę. Szparagi uwielbiam, już pomijając ich smak i wygląd, za to, że się tak szybko gotują/pieką. Wystarczy im kilka minut, żeby zmienić się w najpyszniejsze, lekko orzechowe w smaku, chrupiące łodyżki. Do tego pasują do praktycznie wszystkiego: makaronu, ryżu, zupy, sałatek.
Dzisiejsza propozycja na ich wykorzystanie to kolorowa i pożywna sałatka z ryżem, batatami, truskawkami i orzechami laskowymi.
Oprócz szparagów masowo zaczęły się pojawiać francuskie truskawki. Sezon na te owoce trwa tu bardzo długo bo od maja, aż do chyba września. Rodzajów jest z 1000 i podobnie jak szparagi, w sezonie jem je prawie codziennie !
Szparagi, jak już pisała…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami
Pyszna sałatka z kapusty pekińskiej która doskonale pasuje jako dodatek do obiadu. Oliwki i suszone pomidory świetnie ją uzupełniają :)
Sałatka z dynią, ciecierzycą, jabłkiem i orzechami
Pojawiają się pierwsze dynie, więc czas rozpocząć #dyniowelove! Co mnie bardzo zdziwiło, na blogu są tylko 4 przepisy z jej …
sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami
Uwielbiam jeść sałatki o każdej porze dnia i nocy. Na śniadanie z jajkiem i pieczonymi warzywami. Na lunch z dynią …
czarny ryż, soczewica i pieczone warzywa z sosem z orzeszków ziemnych
Jestem ogromną fanką pieczonych warzyw. Ty też? Zresztą, najchętniej piekłabym wszystko, choć i tak robię to już bardzo często: warzywa …