Sałatka z serem kozim, jabłkiem, żurawiną i orzechami włoskimi

Ostatnio kilka razy jeździliśmy do Włoch (jako że mamy zaledwie 40 km), więc aż głupio było nie przywieźć żadnego sera. 36 miesięczny parmezan, burrata (kremowa mozzarella), pecorino z truflami (idealne do risotto z borowikami <3) to kilka moich ulubionych typów, jednak na pierwszym miejscu chyba zawsze będzie ser kozi. Uwielbiam go w omlecie ze szpinakiem i pomidorami, jednak na zimno w sałatce też jest niezły. Tym razem padło na jabłka, orzechy włoskie i żurawinę. Było pysznie i jakże prosto.
Użyłam twardy ser, ale równie dobrze może być roladka, pleśniowy czy nawet owczy. Zamiast jabłka można dać gruszkę, a zamiast włoskich migdały. W każdym razie, ser+owoce+orzechy+odrobina zielonego w prawie każdej kombinacji smakuje dobrze.
Sos zrobiłam z miodem, octem balsamicznym oraz odrobiną musztardy, dzięki której sos zamienia się w błyszczącą, jednolitą glazurę.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami
Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami to połączenie wyjątkowych smaków i tekstur, które z pewnością zachwycą Was i Waszych …
Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka z brzoskwinią i serem kozim, na rukoli. Świetna alternatywa dla wersji mięsnej. Pyszne i zdrowe danie.
Coleslaw z czerwonej kapusty i buraków
Coleslaw to imprezowy hicior o czym przekonałam się już wielokrotnie. Dzisiaj założyłam różowe okulary i postanowiłam nadać mu trochę więcej …
Tabbouleh z botwiną, mango i halloumi
Nie gram z Wami w żadne gierki, ale mam info z pierwszej ręki, przyniosłam wczoraj z warzywniaka newinę, zaczął się …