Sałatka ze szparagami, morelą, mozzarellą i orkiszem z limonkowym dressingiem
I znowu szparagi…. Tym razem w sałatce o kolorystyce irlandzkiej. Ostatnio robiłam makaron ze szparagami i wykorzystałam do niego tylko pół pęczka, więc z drugiej połowy musiałam zrobić sałatkę! Ale bardzo z tego powodu nie cierpiałam.
Do sałatki dodałam całego ziarna orkiszu, który ma smak lekko orzechowy i konsystencję gumiasto-chrupiącą, jeśli mogę tak to określić. Bardzo mi zasmakował i już kilka razy jadłam go w sałatkach lub dodawałam do zupy, np. do minestrone z pieczonymi warzywami. Jest też zdrowszą wersją pszenicy, jej pradawną formą.
Do tego kremowa mozzarella, słodka morelka, świeża mięta i lekko pikantna zielona cebulka i wszystko polane limonkowym sosem.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami
Pyszna sałatka z kapusty pekińskiej która doskonale pasuje jako dodatek do obiadu. Oliwki i suszone pomidory świetnie ją uzupełniają :)
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …
Sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami
Sałatka z ryżem, szparagami, pieczonymi batatami i truskawkami. Kolorowo i przepysznie. Zdrowo i pożywnie.
Pieczony kalafior z ciecierzycą
pieczony kalafior z cieciorką. przekąska, baza do sałatki lub nadzienie do pity. podane z kremowym sosem z awokado stanowi pełnowartościowy, …