Sałatka ze szparagami, truskawkami, cukinią i serem feta
Nic nie krzyczy bardziej wiosna niż szparagi! Pewnie wynika to w dużej mierze z faktu, że sezon na nie jest tak krótki i to, że są zwyczajnie pyszne. Oczywiście trzeba uważać, bo chyba nie ma nic gorszego niż rozgotowane szparagi. Z eleganckich smukłych warzyw zmieniają się w miękkie, włókniste, smakujące trochę jak błoto kikuty. Należy też zadbać o odpowiednie dla nich towarzystwo. Jednym z moich ulubionych połączeń jest szparag-truskawka. Słodko kwaśne truskawki idealnie podkreślają lekko orzechowy smak szparagów, nie wspominając o tym, jak pięknie pasują kolorystycznie. Ale można też dodać trochę słonego sera typu feta i młodą, cienko pokrojoną cukinię i mamy pyszna sałatkę!
Oficjalna polska nazwa tych pięknych warzyw to szparag lekarski! Od dawno było wiadomo o ich leczniczyc…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
chrupiąca sałatka z kuskusem, brzoskwinią i fetą
Wam też tak gorąco? Nie macie siły gotować, ale zjedlibyście coś orzeźwiającego, zimnego i przede wszystkim prostego? Ja mam tak …
Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami
Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami to połączenie wyjątkowych smaków i tekstur, które z pewnością zachwycą Was i Waszych …
Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka z brzoskwinią i serem kozim, na rukoli. Świetna alternatywa dla wersji mięsnej. Pyszne i zdrowe danie.
Sałatka z serem kozim, jabłkiem, żurawiną i orzechami włoskimi
Sałatka z kozim serem jabłkiem, żurawiną oraz orzechami włoskimi. Pyszna pożywna sałatka, prosta w przygotowaniu, kolorowa. Przepis