Sałatka ze szparagami, truskawkami, cukinią i serem feta

20 min
2 porcje
285 kcal
Sałatka ze szparagami, truskawkami, cukinią i serem feta
✍️ Opis autora:

Nic nie krzyczy bardziej wiosna niż szparagi! Pewnie wynika to w dużej mierze z faktu, że sezon na nie jest tak krótki i to, że są zwyczajnie pyszne. Oczywiście trzeba uważać, bo chyba nie ma nic gorszego niż rozgotowane szparagi. Z eleganckich smukłych warzyw zmieniają się w miękkie, włókniste, smakujące trochę jak błoto kikuty. Należy też zadbać o odpowiednie dla nich towarzystwo. Jednym z moich ulubionych połączeń jest szparag-truskawka. Słodko kwaśne truskawki idealnie podkreślają lekko orzechowy smak szparagów, nie wspominając o tym, jak pięknie pasują kolorystycznie. Ale można też dodać trochę słonego sera typu feta i młodą, cienko pokrojoną cukinię i mamy pyszna sałatkę!

Oficjalna polska nazwa tych pięknych warzyw to szparag lekarski! Od dawno było wiadomo o ich leczniczych właściwościach, hodowane były już przez starożytnych Egipcjan. Zawierają duże ilości różnych minerałów, witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Ale zawierają też duże dawki kwasu foliowego, wiec są idealnym warzywem dla przyszłych mam! Myślę, że są jednym z pierwszych warzyw dostępnych wiosną, żeby nam pomóc się zregenerować po zimie.

Kiedyś oglądałam program o kucharzu, który jeździł po Sardynii w poszukiwaniu dzikich warzyw, z których potem gotował. Tu znalazł cebulkę, tam rukolę, ale najbardziej się zdziwiłam, jak znalazł piękne szparagi. I okazuje się, że można je zbierać, tak jak u nas grzyby i są oczywiście o niebo lepsze od tych hodowlanych. Wiec to jest moim kolejnym marzeniem kulinarnym: pojechać na Sardynię i znaleźć pęczek dzikich szparagów.

To może przejdę do sałatki. Cukinię pokroiłam obieraczką do warzyw, a sos zrobiłam bardzo prosty, właściwie to tylko polałam oliwą z dodatkiem soku z cytryny i kawałkiem kiszonej cytryny. I po raz któryś będę zachwalać ten fantastyczny przetwór. Skórka jest mięciutka, bardzo cytrynowa i bez charakterystycznej goryczki!

Świeża sałatka ze szparagami i truskawkami – wegetariańska kompozycja pełna wiosennych smaków. Kluczowe składniki to chrupiące szparagi, słodkie truskawki i kremowa feta, skropione oliwą z oliwek i sokiem cytrynowym. Gotowa w zaledwie 20 minut – idealna na szybką kolację. Bogata w witaminę C i antyoksydanty, wspiera odporność. Doskonała jako lekki letni posiłek. Podawaj z chrupiącym pieczywem dla idealnego kontrastu tekstur.
15 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
20 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 2 porcji 10x
/8 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/8
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

chrupiąca sałatka z kuskusem, brzoskwinią i fetą
🥛 Wegetariańska

chrupiąca sałatka z kuskusem, brzoskwinią i fetą

Wam też tak gorąco? Nie macie siły gotować, ale zjedlibyście coś orzeźwiającego, zimnego i przede wszystkim prostego? Ja mam tak …

15 min
4
215
Z
Zielonysrodek.pl
Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami
🥛 Wegetariańska

Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami

Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami to połączenie wyjątkowych smaków i tekstur, które z pewnością zachwycą Was i Waszych …

15 min
4
1048
Z
Zielonysrodek.pl
Carpaccio z buraka
🥛 Wegetariańska

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka z brzoskwinią i serem kozim, na rukoli. Świetna alternatywa dla wersji mięsnej. Pyszne i zdrowe danie.

45 min
2
233
Z
Zielonysrodek.pl
Sałatka z serem kozim, jabłkiem, żurawiną i orzechami włoskimi
🥛 Wegetariańska

Sałatka z serem kozim, jabłkiem, żurawiną i orzechami włoskimi

Sałatka z kozim serem jabłkiem, żurawiną oraz orzechami włoskimi. Pyszna pożywna sałatka, prosta w przygotowaniu, kolorowa. Przepis

15 min
2
494
Z
Zielonysrodek.pl