
Seitan w sosie beszamelowym curry to idealne danie dla fanów curry i kuchni azjatyckiej. Wykorzystany w nim seitan składa się z białka pszenicy znanego pod nazwą gluten. Przygotowuje się go poprzez mycie ciasta z mąki pszennej wodą, dopóki cała skrobia nie zostanie usunięta. Pozostaje wyłącznie lepki nierozpuszczalny gluten w postaci elastycznej masy, którą następnie gotuje się przed podaniem. Seitan jest często używany zamiast mięsa w kuchni azjatyckiej (chińskiej, tajskiej, japońskiej, wietnamskiej), wegetariańskiej, buddyjskiej i makrobiotycznej. Nie ma zbyt wyrazistego smaku i posiada zwartą, nieco mięsną strukturę, dlatego idealnie nadaje się jako zastępstwo klasycznego mięsa 🙂
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay
Orzechowy posmak i dodatek aromatycznych ziół świetnie przełamuje chrupiąca marchewka i warzywa z marynowanym tofu, pycha!
Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)
Mocno aromatyczne, mocno sycące, chilli sin carne dyniowe to wegańska wersja tradycyjnego meksykańskiego dania chilli con carne.
Czerwona soczewica z pomidorami i papryką wędzoną
Chcąc wypróbować wędzoną paprykę przygotowałam ten dodatek do dań, po czym kompletnie się w nim zakochałam. Robiłam już nie raz …
Boczniaki po tajsku
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.