Seitan w sosie beszamelowym curry

90 min
4 porcje
314 kcal
Seitan w sosie beszamelowym curry
✍️ Opis autora:

Seitan w sosie beszamelowym curry to idealne danie dla fanów curry i kuchni azjatyckiej. Wykorzystany w nim seitan składa się z białka pszenicy znanego pod nazwą gluten. Przygotowuje się go poprzez mycie ciasta z mąki pszennej wodą, dopóki cała skrobia nie zostanie usunięta. Pozostaje wyłącznie lepki nierozpuszczalny gluten w postaci elastycznej masy, którą następnie gotuje się przed podaniem. Seitan jest często używany zamiast mięsa w kuchni azjatyckiej (chińskiej, tajskiej, japońskiej, wietnamskiej), wegetariańskiej, buddyjskiej i makrobiotycznej. Nie ma zbyt wyrazistego smaku i posiada zwartą, nieco mięsną strukturę, dlatego idealnie nadaje się jako zastępstwo klasycznego mięsa 🙂

30 min
Przygotowanie
60 min
Gotowanie
90 min
Łącznie

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/12 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/12
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay
🌱 Wegańska

Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay

Orzechowy posmak i dodatek aromatycznych ziół świetnie przełamuje chrupiąca marchewka i warzywa z marynowanym tofu, pycha!

30 min
3
500
W
Wegeprzepis.pl
Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)
🌱 Wegańska

Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)

Mocno aromatyczne, mocno sycące, chilli sin carne dyniowe to wegańska wersja tradycyjnego meksykańskiego dania chilli con carne.

30 min
4
463
W
Wegeprzepis.pl
Czerwona soczewica z pomidorami i papryką wędzoną
🌱 Wegańska

Czerwona soczewica z pomidorami i papryką wędzoną

Chcąc wypróbować wędzoną paprykę przygotowałam ten dodatek do dań, po czym kompletnie się w nim zakochałam. Robiłam już nie raz …

30 min
3
236
W
Wegeprzepis.pl
Boczniaki po tajsku
🌱 Wegańska

Boczniaki po tajsku

Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.

21 min
2
128
J
Jadlonomia.com