Rozmowa międzymiastowa, połączenie przychodzącego z Wrocławia do Warszawy. – Siedzę w Najadaczach, nie uwierzysz co tutaj zjadłem! Rybę z selera, znałaś to? – No jasne, podawali to od lat w barze Vega na Rynku we Wrocławiu i w Tygrysach w Warszawie, pamiętasz? – Nic nie słyszę, przerywa. Zrobisz mi takie same w domu?
Nie wiadomo, kto pierwszy wymyślił rybne kotlety z selera. Pierwszy raz jadłam je lata temu w wegetariańskich barach we Wrocławiu, potem kilka razy próbowałam ich podczas różnych wegańskich imprez, a ostatniego lata często wpadałam na wegańskiego Fish Burgera do słynnych, nieczynnych już warszawskich Tygrysów ukrytych w podwórku obok Chmielnej. Cała magia tego dania polega na dodaniu do selera rybnego smaku dzięki owinięciu go w wodorosty nori, które pewnie znacie z …
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)
Boczniaki a'la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym mocno pomidorowym sosie. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej.
Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)
Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako...
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Tak bardzo je lubię, że często przygotowuję również poza sezonem świątecznym.
Uszka z grzybami (wegańskie)
Uszka, czyli malutkie pierogi faszerowane grzybami są przygotowywane przeze mnie od lat. To mój tradycyjny i sprawdzony przepis, zapraszam :)