Sernik imbirowo-kokosowy

95 min
8 porcji
Sernik imbirowo-kokosowy
✍️ Opis autora:

Na stole wigilijnym rzadko eksperymentuję. To nie jest moment na frywolną zabawę smakami, każdy u nas oczekuje takich samych pozycji, nie zmienianych od lat. Barszczu z uszkami, mocno doprawionego pieprzem, tak aby palił wręcz w usta, koniecznie z wywarem z grzybów, aby smakował zupełnie inaczej niż ten serwowany przez cały rok. Pierogów z kapustą i z grzybami, o najcieńszym z możliwych cieście. Sałatki śledziowej, koniecznie podanej z gorącymi ziemniakami w mundurkach. No i sernika, ewentualnie sernikomakowca (przepis I, przepis II).

Jeśli już coś zmieniamy, to raczej powoli wykluczamy potrawy, na które i tak nikt nie ma miejsca (choć już od lat menu zmniejszyliśmy do absolutnego minimum). Nie wyobrażam sobie, żeby nagle oznajmić domownikom- hej! w tym roku jemy grzybową zamiast barszczu. Obawiałabym się linczu.

Żeby przemycić jednak mały, ciut ciut eksperymencik, zdecydowałam pobawić się trochę smakiem sernika. A że nie jestem ryzykantką, dałam spróbować wcześniej, bo teraz, przed Wigilią. Został jednogłośnie przyjęty, mimo swojego nieoczywistego, lekko orientalnego smaku. Nie dziwię się, bo bez fałszywej skromności mogę przyznać, że jest przepyszny. I wam polecam przemycenie go na wigilijny stół, a jeśli jesteście tradycjonalistami, zostawcie go sobie na inną okazję.

Sernik imbirowo-kokosowy to wegetariański deser bezglutenowy, który zachwyci miłośników egzotycznych smaków. Przygotowany na bazie twarogu i mleczka kokosowego, z aromatycznym dodatkiem mielonego imbiru. Pieczenie zajmuje 75 minut, ale przygotowanie to zaledwie 20 minut pracy. Bogate źródło białka z twarogu wspiera mięśnie, a imbir poprawia trawienie. Idealny na świąteczny stół lub specjalne okazje. Podawaj z dodatkiem świeżego miąższu kokosa i odrobiną cukru pudru dla wyjątkowego smaku.
20 min
Przygotowanie
75 min
Gotowanie
95 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 8 porcji 10x
/10 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/10
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Bezowy makowiec

Czy słyszycie to tuptanie? Małymi kroczkami zbliżają się święta! Wolałabym, aby moje uszy nasłuchiwały skrzypienia zbliżających się sań po białym...

60 min
1
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Noworoczne ciasteczka cynamonowe
🥛 Wegetariańska

Noworoczne ciasteczka cynamonowe

Pewnie powinnam dzisiaj pisać o moich postanowieniach noworocznych, ale niedoczekanie wasze! Od lat nic sobie nie postanawiam, pewnego dnia...

35 min
25
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Cranberry Noel – ciasteczka z żurawiną i rozmarynem
🥛 Wegetariańska

Cranberry Noel – ciasteczka z żurawiną i rozmarynem

Z ulgą pożegnałam smutny listopad. Grudzień należy do trójki moich ulubionych miesięcy i coś czuję, że w tym roku minie …

27 min
1
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Czekoladowo-orzechowy tort naleśnikowy
🥛 Wegetariańska

Czekoladowo-orzechowy tort naleśnikowy

Są pewne sprawy, których nie warto przekładać na potem. Ale to co na pewno warto przekładać to cieniutkie naleśniki kremem …

0 min
1
B
Burczymiwbrzuchu.pl