Na blogu jest już znakomity przepis na rogale marcińskie oraz wieniec. Sprawdziliście już te receptury wielokrotnie w swojej kuchni. Nie ma sensu szykować kolejnego przepisu na rogale, dlatego w tym roku postanowiłam odwrócić kota ogonem i zabawić się w marciński sernik.
Nie wiem co ma sernik do wiatraka, ale masę serową połączyłam z typowym nadzieniem na bazie białego maku. Napisałam Wam wersję z maszynką do mielenia, możecie mak mielić samodzielnie. Jeśli nie posiadacie takiego gadżetu w kuchni to nic straconego. Rozpisałam jak zmiksować mak blenderem.
Z tego przepisu można też śmiało korzystać w okresie świątecznym, a biały mak zastąpić błękitnym. Wtedy powstanie z tego sernikomakowiec.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
rolada piernikowa z gruszką i czekoladą
Chciałam upiec tradycyjny piernik, ale było już za późno. Z kolei od dawna marzyła mi się czekoladowa rolada z gruszką …
Pierniczki orkiszowe z miodem bez cukru
Ho ho ho! Mam nadzieję, że Mikołajki mieliście udane, buty były wypastowane, a w nich mnóstwo czekolady! Jest to piękna …
delikatne ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym
Delikatne ciasteczka migdałowe. Z dodatkiem dżemu malinowego.
Bezowy makowiec
Czy słyszycie to tuptanie? Małymi kroczkami zbliżają się święta! Wolałabym, aby moje uszy nasłuchiwały skrzypienia zbliżających się sań po białym...