sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone

42 min
8 porcji
716 kcal
sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone
✍️ Opis autora:

Kremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji (przynajmniej według mnie). Musi imitować ten pieczony. Nie przepadam za sernikami, które są jak galaretka i zbite. A jaki jest ten dzisiejszy, skoro w składzie ma białą czekoladę i mascarpone? Trochę jak połączenie sernika amerykańskiego z musem z białej czekolady. Mi odpowiada :)

Biała czekolada nadaje sernikowi delikatnego smaku, ale również zapewnia kremową konsystencję. Pomaga przy stężaniu, dlatego żelatyny jest tak mało. Jest też słodka, stąd nie musiałam dosładzać.

Masa dość szybko zgęstniała i ciężko mi było wyrównać powierzchnię. Dlatego zrobiłam to dopiero po ostygnięciu gorącym nożem, a wgłębienie, które powstało przez przyadek, zakryłam malinami!

Sernik na zimno najlepiej kroić ciepłym nożem, dzięki temu będzie gładki i błyszczący. Ja tymczasem idę zjeść kolejny kawałek! Jem go dziś na śniadanie ;)

Uwaga a propos białej czekolady: czekolada powinna mieć jak najmniej cukru i jak najwięcej masła kakaowego, które powinno być co najmniej na drugim miejscy w składnikach (zazwyczaj pierwszy jest cukier…) optymalnie > 30%. Niestety na opakowaniu rzadko kiedy jest to napisane, ale można sprawdzić zawartość tłuszczu w zestawienie wartości odżywczych. Co najmniej 35% powinno być OK. Im mniej masła, tym więcej mleka w proszku (przez to czekolada jest mączna) lub innych dodatków (np. tłuszcz palmowy…). Moja ulubiona ogólnie dostępna to Lindt, która akurat we Francji jest stosunkowo tania.

Sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone – wegetariański deser o kremowej, rozpływającej się konsystencji. Kluczowe składniki to mascarpone, ricotta i biała czekolada, które nadają mu wyjątkową delikatność. Przygotujesz go w niecałe 45 minut. Bogaty w wapń z serów, wspiera zdrowie kości. Idealny na specjalne okazje lub jako słodki akcent po obiedzie. Podawaj schłodzony, ozdobiony świeżymi malinami lub kruszonką z orzechów dla kontrastu tekstur.
30 min
Przygotowanie
12 min
Gotowanie
42 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 8 porcji 10x
/15 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/15
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Pancakes owsiane
🥛 Wegetariańska

Pancakes owsiane

Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!

45 min
3
83
Z
Zielonysrodek.pl
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
🥛 Wegetariańska

Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną

Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.

52 min
1
1804
Z
Zielonysrodek.pl

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

placek orzechowy z owocami

Jak ja tęsknie za plackiem z owocami mojego dziadka! Był wilgotny, z lekkim zakalcem, a na górze było mnóstwo owoców …

55 min
8
269
Z
Zielonysrodek.pl
pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)
🥛 Wegetariańska

pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)

Niewiele warzyw skupia na sobie tyle uwagi, co dynia jesienią (do głowy przychodzą mi tylko szparagi na wiosnę). Ale nic …

87 min
8
413
Z
Zielonysrodek.pl