Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie

Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie.
A czemu tak? Po pierwsze dlatego, że coraz więcej osób źle toleruje nabiał i pszenicę. Po drugie, ponieważ w Nicei bardzo ciężko o twaróg (muszę chodzić do sklepu rosyjskiego, który jest mi nie po drodze, ale ile można robić z ricotty i mascarpone), a nerkowców mam zawsze pod dostatkiem. Ale przede wszystkim dlatego, że zainspirowałam się tym ciastem (kliknij, jest przepiękne, moje się nie umywa!). Jest co prawda z białą czekoladą i nie wiem co stanowi bazę (bo nie ma przepisu), ale inne ciasta na tym profilu są w większości surowymi nerkownikami, więc wnioskuję, że to również.
Nerkowniki stały się popularne parę lat temu, podobnie jak wszelkie kremy, budynie, musy na bazie nerkowców. A dlaczego akurat z tych orzechów? Bo namoczone przez noc, można zmielić na (prawie) gładki krem, zastępując ser, śmietanę itp. Jak to zwykle bywa, machina ruszyła i powstało mnóstwo przepisów! Np. sos do carbonary, majonez czy sos serowy do nachosów. I oczywiście cała masa „serników”.
A co jeszcze zawiera ten sernik z nerkowców? Trochę mleka kokosowego i miodu, oczywiście maliny. A spód to orzechy, daktyle, wiórki kokosowe i czekolada. Dużo dobrego tłuszczu, czyli to co uwielbiam najbardziej ???
PS. Nie twierdzę, że to ciasto smakuje jak sernik, czy jest lepsze niż ten tradycyjny (choć to kwestia gustu oczywiście), jednak jest to opcja dla osób, które nie mogą/ nie chcą jeść nabiału, lub po prostu chcą spróbować czegoś nowego:) Ja jestem bardzo zadowolona z efektu wizualnego, ze składu i smakowo też jest dobrze.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Zamiast ptasiego mleczka, czyli czekoladowe trufle
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Różany mus z tahiny
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańska tarta bez glutenu, ale z kremem chałwowym i musem z rabarbaru.
Słodki deser z kwaśnym i orzeźwiającym, owocowym twistem - wegańska tarta, idealna propozycja na miły wieczór w dobrym towarzystwie!
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …