Oto jest danie pewniak! – gdy trzeba przygotować obiad, który ma połączyć gusta wegan, wegetarian i wielbicieli tradycyjnej kuchni, to często powstaje u mnie ta zapiekanka pasterska.
Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi dobrego puree. Podsmażane warzywa (zwłaszcza cebula i marchewka) z soczewicą, z sosem sojowym i z przyprawami, stają się prawdziwą lawiną umamicznego smaku, który także ma niewielu oponentów! Któż nie lubi pieczonych ziemniaków? Któż nie czuje otulającej radości, jaką daje gorąca, parująca miseczka z rozpływającą się w ustach zapiekanką?
Ta wege zapiekanka pasterska ma dwie warstwy. Górna to delikatne, rozpływające się w ustach, maślane puree ziemniaczane z wyczuwalnymi nutami gałki muszkatołowej i pieprzu. Dolna warstwa to prawdziwa sycąca eksplozja intensywn…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
pieczone pulpety warzywne z marchewką, ciecierzycą i płatkami gryczanymi w aromatycznym sosie pomidorowym
Na pewno macie takie dni, że nie chce się wam gotować, myśleć o tym co ugotować, a tym bardziej iść …
Buraczane kaszotto
A co to? Oto buraczane kaszotto w 30 minut! Delikatnie poddusiłam buraki w towarzystwie jabłek w czerwonym winie, następnie kasza …
Obiady czwartkowe: Kotlety jajeczne i gratin z ziemniaków
Pani prosi na obiad!Musztarda często jest po obiedzie, ale nie tym razem. Jako facetka ze stołówki zaserwuję Wam dziś obiecany …
Buraczane klopsiki
Nie wiem czy też macie takie wspomnienia, ale u mnie w podstawówce, mniej więcej w środku lekcji zawsze przychodził jakiś …