Skwarki to jest podpora kuchni naszych mam i babć, można było przyrządzić cokolwiek z mieszaniny mąki i ziemniaków (kopytka, pyzy, prażuchę itd…), ale do tego musiała być złota cebulka, utopiona w tłuszczu wydobywanym z kawałków słoniny (mógł też być to boczek, ale to dla tych co zaznali nieco luksusu w dzieciństwie). Okrasa tego typu dodawała daniom jednego z makroskładników czyli tłuszczu – nośnika smaku. Nie ma się co przecież oszukiwać, pyzy babci były pyszne, ale sauté nie smakowałyby na pewno tak dobrze. Skwarki z kaszy gryczanej, na które przepis znajdziecie poniżej, pełnią nieco inną funkcję – odmienna tekstura, kontrast tekstur, uwypuklenie smaku, dodanie mocnej nuty, dopełnienie finiszu całego dania. Takie właśnie zadanie miały przed sobą w daniu, które przyrządziliśmy ostatn…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Focaccia tradycyjna (wegańskie)
Focaccia to włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli i rozmarynu. Idealne jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw …