O Nigelu Slaterze pisałam dużo już przy okazji kuskusu z morelami. Jednak ten brytyjski pisarz kulinarny ma to do siebie, że przy każdym kolejnym jego przepisie chce się pisać o nim znowu.
Focaccia z jeżynami Nigela to jedno z najprostszych ciast drożdżowych, jakie można sobie wyobrazić. Nawet osoby, które nigdy nie robiły żadnego ciasta drożdżowego albo te, którym drożdżowe nigdy nie wychodzi, mogą zabrać się za przygotowanie z absolutną pewnością, że focaccia wyjdzie im na medal. Przepis jest idealny, a ciasto wychodzi puszyste, nie za słodkie i po prostu idealna na letni piknik albo wycieczkę – zwłaszcza z filiżanką herbaty.
Na podstawie przepisu Nigela Slatera, z książki Tender II.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Galette z rabarbarem i truskawkami
Galette z rabarbarem i truskawkami czyli słodko-kwaskowate owoce, otoczone kruchą skorupką z maślanego ciasta. Uwielbiam! Za prostotę i fakt, że …
Tarta truskawkowa Panna Cotta
Przed Pańswtem tarta Panna Kotka ?Słodka i waniliwowa, gdzieniegdzie przebija się warstwa ukrytego truskawkowego szaleństwa. Żeby nie była zbyt...
Jagodzianki Gucci
Kto mnie trochę zna, lub obserwuje przepisy od lat, ten wie, że szaleję za jagodziankami. Piekę je co sezon i …
Clafoutis z rabarbarem i truskawkami
Bonjour, aujourd’hui je prépare le Clafoutis ?Francuskie babcie zapiekają czereśnie z pestkami w cieście naleśnikowym. W trakcie pieczenia wydziela...