Pyszny i pomidorowy? To z pewnością synonimy dzisiejszego bohatera. Sos arrabbiata podany z penne z pewnością podbije Wasze serca i wkradnie się do stałego kulinarnego repertuaru!
Historii samego sosu nie będę zbytnio przybliżał, bo nawet mnie to średnio interesuje – wystarczy Wam wiedzieć, że jest to sos pochodzący z kuchni włoskiej, a jego podstawą są dobrej jakości pomidory, czosnek i bazylia. W internecie możecie również natknąć się na pisownię sos arrabiata.
Ciekawsze natomiast od pochodzenia sosu jest to, czemu w ogóle sos arrabbiata wylądował na moim stole i dlaczego wyszedł tak niesamowicie dobry! Wiele rzeczy w moim życiu dzieje się za sprawą płci pięknej, tak i tutaj nie mogło być inaczej. Wiedziałem, że jest ona fanką tego sosu, więc postanowiłem jej zai…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …
Pesto paprykowe z makaronem (wegańskie)
Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto …
Sos indyjski z makaronem (wegański)
To jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Sos indyjski z makaronem jest niezwykle aromatyczny przez dużą ilością przypraw takich …
Wegańska chińszczyzna
Wegańska chińszczyzna, czyli domowa, wege-chińszczyzna po polsku. Jakiś czas temu kupiłam przyprawę do kurczaka w celu sprawdzenia jak będzie smakować …