Spaghetti Carbonara z bobem

37 min
2 porcje
Spaghetti Carbonara z bobem
✍️ Opis autora:

Czas na obiecany przepis na Spaghetti Carbonara z bubu. Pojawiły się sugestie bym nazwała je Carbubunara, ale idąc tym tropem powinnam je okrzyknąć Carbubuhej, bo jest tak pyszne, że wcale nie chcesz mówić „nara”, tylko jeść je na okrągło i codziennie witać „hej”.

Teraz kilka wskazówek jak osiągnąć idealną Carbonarę, oczywiście śmietanka jest tu zabroniona. Na 200 g spaghetti dajemy 2 l wody, dzięki takim proporcjom w trakcie gotowania wytworzy się w wodzie skrobia, która sprawi, że aksamitny sos pięknie będzie się kleić do makaronowych nitek. Dodatek oliwy do gotującego się makaronu jest tu zbędny, jeśli na początku będziemy mieszać spaghetti to nitki wcale się nie poplączą, a później sos nie będzie z nich spływał.

Do gotowania bobu oprócz soli polecam przemycić szczyptę cukru. Moja carbonara jest bezmięsna, ale we wskazówkach dopisałam Wam co zrobić jeśli chcecie dodać trochę boczku. Ponieważ z boczku nie wytopił się tłuszcz to na patelnię dałam sporo masła. Bubu połączyłam z czosnkiem, chilli i kaparami.

Aksamitny sos tworzą tu jajka i parmezan. Aby uniknąć efektu ścięcia jajka w jajecznicę, proponuję podsmażony makaron z bobem dodać do misy z rozbełtanymi jajkami nad garnkiem, w którym gotował się makaron, stworzy się efekt „pary wodnej”. Dodatkowo chlust wody z garnka dodałam do makaronu na patelni. Teraz tylko szybkie energiczne mieszanie i danie przekładamy na talerze. Dodatkowo posypujemy z wierzchu tartym parmezanem, koperkiem i gotowe! Hej Carbubunara!

Wegetariańskie spaghetti carbonara z bobem – pyszna alternatywa dla klasycznego dania, łącząca smaki włoskiej kuchni z wartościami odżywczymi roślinnego białka. Kluczowe składniki to makaron spaghetti, świeży bób i aromatyczny parmezan. Przygotowanie zajmuje zaledwie 37 minut, w tym szybkie 15 minut aktywnej pracy. Bogate w białko (około 20g na porcję) i błonnik z bobu, wspiera pracę jelit. Idealne na sycący obiad w stylu comfort food. Podawaj z odrobiną chili dla lekko pikantnego akcentu.
15 min
Przygotowanie
22 min
Gotowanie
37 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 2 porcji 10x
/12 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/12
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Spaghetti z pesto z pieczonej papryki, z karmelizowaną kukurydzą i fetą
🥛 Wegetariańska

Spaghetti z pesto z pieczonej papryki, z karmelizowaną kukurydzą i fetą

Jeśli całe życie jesz tylko makarony z sosem pomidorowym to na pewno jesteś szczęśliwym człowiekiem, bo są pyszne. Ale skąd …

65 min
4
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Cytrynowe spaghetti z orzechowymi klopsikami
🥛 Wegetariańska

Cytrynowe spaghetti z orzechowymi klopsikami

Gdy zakochany kundel zobaczył ją po raz pierwszy, wiedział, że nie zdobędzie jej serca za pomocą kiepskich wierszy. Będzie musiał …

40 min
4
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Makaron z grzybami i masłem orzechowym
🥛 Wegetariańska

Makaron z grzybami i masłem orzechowym

Pobiegnij za mną leśnych duktów szlakiem i przygotuj szybki makaron z grzybami.Masz koszyk grzybów, ale nie masz pomysłu na obiad? …

22 min
2
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Lasagne Puttanesca
🥛 Wegetariańska

Lasagne Puttanesca

Ciao! Szykuję dla Was przepis na ku*ewsko smaczną Lasagne Puttanesca. A dlaczego ku*rewsko? Bo puttana to po włosku dzi*ka, ale …

60 min
4
B
Burczymiwbrzuchu.pl