Spaghetti z pesto z pieczonej papryki, z karmelizowaną kukurydzą i fetą

65 min
4 porcje
Spaghetti z pesto z pieczonej papryki, z karmelizowaną kukurydzą i fetą
✍️ Opis autora:

Jeśli całe życie jesz tylko makarony z sosem pomidorowym to na pewno jesteś szczęśliwym człowiekiem, bo są pyszne. Ale skąd możesz wiedzieć czy przypadkiem nie zasmakuje Ci bardziej paprykowa pasta? Dlatego nudzie w kuchni mówię basta!

Stragany w warzywniakach zaczynają się uginać od wielobarwnych papryk. Uważam, że każdy miłośnik papryki powinien chociaż raz w sezonie zabrać się za ich wielkie pieczenie. Tak naprawdę sprawa jest bardzo prosta. Wrzucamy je w całości na blachę lub przekrawamy na pół, przyprawiamy, skrapiamy oliwą i siup do piekarnika. Więcej zabawy zaczyna się po 30-40 minutach, upieczone papryki przekładamy do foliowej torebki, aby się trochę spociły. Dzięki temu łatwo można je obrać ze skórki.

Dzisiaj zrobiłam tak, że jedną paprykę zostawiłam do dekoracji pasty. Resztę zmiksowałam z pieczonym czosnkiem na pesto. Nie bójcie się ilości ząbków w przepisie, czosnek po upieczeniu staje się słodkawy. Papryki upiekłam w towarzystwie chilli, dzięki czemu przeszły pikantnym smakiem. Jednak nie miksowałam ich z papryczką, gdyż pesto wyszłoby za ostre. Taką wersję polecam tylko hardcorom.

Spaghetti z paprykowym pesto smakuje wybornie, a jeszcze lepiej jeśli ozdobimy je pokruszoną fetą (polecam prawdziwą, a nie fetopobony ser) i karmelizowaną świeżą kukurydzą. Będzie tak smacznie, że aż zaczniecie mówić po włosku! Delizioso!

Spaghetti z pesto z pieczonej papryki – wegetariańskie comfort food z karmelizowaną kukurydzą i fetą. Kluczowe składniki to aromatyczna papryka, słodki syrop klonowy i kremowa feta. Przygotowanie zajmuje 65 minut, w tym pieczenie papryki dla intensywnego smaku. Danie bogate w witaminę C z papryki, wspierające odporność. Idealny wybór na sycący obiad lub kolację. Podawaj z dodatkiem świeżej bazylii i startego parmezanu dla wyrazistego finiszu.
20 min
Przygotowanie
45 min
Gotowanie
65 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/17 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/17
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Cytrynowe spaghetti z orzechowymi klopsikami
🥛 Wegetariańska

Cytrynowe spaghetti z orzechowymi klopsikami

Gdy zakochany kundel zobaczył ją po raz pierwszy, wiedział, że nie zdobędzie jej serca za pomocą kiepskich wierszy. Będzie musiał …

40 min
4
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Makaron z grzybami i masłem orzechowym
🥛 Wegetariańska

Makaron z grzybami i masłem orzechowym

Pobiegnij za mną leśnych duktów szlakiem i przygotuj szybki makaron z grzybami.Masz koszyk grzybów, ale nie masz pomysłu na obiad? …

22 min
2
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Lasagne Puttanesca
🥛 Wegetariańska

Lasagne Puttanesca

Ciao! Szykuję dla Was przepis na ku*ewsko smaczną Lasagne Puttanesca. A dlaczego ku*rewsko? Bo puttana to po włosku dzi*ka, ale …

60 min
4
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Spaghetti Carbonara z bobem
🥛 Wegetariańska

Spaghetti Carbonara z bobem

Czas na obiecany przepis na Spaghetti Carbonara z bubu. Pojawiły się sugestie bym nazwała je Carbubunara, ale idąc tym tropem …

37 min
2
B
Burczymiwbrzuchu.pl