Kapusta nie ma w Polsce łatwego życia. Najczęściej kiszona ląduje w bigosie, w białe liście do znudzenia zawijamy gołąbki, a z pekińskiej z upodobaniem przyrządzamy surówki pełne majonezu. A gdyby tak dać szansę kapuście zaprezentować się jako obytej w kulinarnych zwyczajach podróżniczce i przyrządzić ją w zupełnie inny sposób?
Kapuściane głowy piętrzą się na straganach w każdym polskim mieście, kosztują kilka złotych i są dostępne niemal przez cały rok. Jednak mimo łatwej dostępności, wciąż mało z kapustą eksperymentujemy i zupełnie jej nie doceniamy – a przecież można ją przygotować na dziesiątki nowych sposobów. Można upiec ją w soku z cytrusów, zgrillować z czosnkiem, usmażyć i podać z ulubionym pesto, a także przygotować z niej zupełnie nowe sałatki z dodatkiem wasabi, chili…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Sałatka z buraków, wegańska
Sałatka z buraków to mój ulubiony przepis wykorzystujący buraki. Jest szybka, zdrowa i pozwala wykorzystać buraki pozostałe po gotowaniu barszczu.
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą
Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą musi być jedną z najprostszych sałatek, jaką kiedykolwiek zrobiłam! Poza tytułowymi składnikami zawiera …