W Święta Bożego Narodzenia orzechy przydadzą się nie tylko do makowca lub kutii. Zamiast dodawać je do ciast i deserów spróbujcie połączyć je w jednej misce z pachnącym orzechowym olejem, jarmużem oraz kaszą pęczak ugotowaną w barszczu.
Uprażone orzechy laskowe pachną najlepiej ze wszystkich orzechów – chrupiącą skórką oraz kruchym, słodkim wnętrzem. Sam zapach sprawia, że ślinianki zaczynają intensywnie pracować, a do głowy przychodzi milion pomysłów na obiad. Tak samo pachnie olej z orzechów laskowych, który najczęściej dodaję do grillowanych bakłażanów, pieczonej marchewki albo pasty z fasoli. Jednak z okazji Bożego Narodzenia przygotowałam dla was sałatkę ze wszystkimi najlepszymi, świątecznymi składnikami – kaszą ugotowaną w barszczu, jarmużem, orzechami laskowymi, pestkami …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Wegańska szuba, czyli sałatka inspirowana kuchnią wschodu.
Inspirowana wschodnią kuchnią, wegańska szuba jest sałatką, która może konkurować z sałatką jarzynową o królowanie na moim świątecznym stole!
Sałatka z buraków, wegańska
Sałatka z buraków to mój ulubiony przepis wykorzystujący buraki. Jest szybka, zdrowa i pozwala wykorzystać buraki pozostałe po gotowaniu barszczu.
Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)
Boczniaki a'la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym mocno pomidorowym sosie. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej.
Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)
Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako...